PLÂNGERE la DNA! Animals International afirmă că nava Queen Hind avea punți neincluse în cargoplan. „Cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia”

PLÂNGERE la DNA! Animals International afirmă că nava Queen Hind avea punți neincluse în cargoplan. „Cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia
Operațiunea de scoatere a oilor moarte din epava scufundată în Portul Midia s-a încheiat
Publicat: 03/02/2020, 17:59

„Grupul Servicii Petroliere SA (GSP), compania care se ocupă de ranfluarea epavei, a evidențiat că pe navă există punți neincluse în cargoplan și care au fost pline cu oi nedeclarate”, se menționează într-o informare de presă a ONG-ului.

Queen Hind a fost autorizată de ANSVSA în luna martie a anului trecut, autorizarea fiind validă pentru toate porturile din UE și a realizat 11 transporturi cu animale vii până la răstrurnarea în portul Midia.

„Acum, că avem confirmarea oficială a suspiciunii de fraudă, vom depune plângere la DNA pentru corupție sistemică a autorităților române. În plus, astăzi, cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia și să nu mai permită ANSVSA să autorizeze nave pentru export. Reamintesc că odată autorizat de ANSVSA, un vaport poate încărca animale vii din orice port UE”, a anunțat Gabriel Păun, director UE al Animals International.

În luna decembrie a anului trecut, Parlamentul European a inițiat procedura de anchetă parlamentară pe subiectul exportului cu animale vii, lună în care Animals International a prezentat dezastrul de la Midia de două ori în forul legislativ european. La data de 18 decembrie 2019 a avut loc inclusiv o dezbatere în plen pe această temă. Până la această oră, 155 de europarlamentari din minim 177 necesari au semnat pentru demararea anchetei.

„Niciunul din România”, mărturisesc cei de la Animals International, arătând cu degetul către europarlamentarii noștri.

În luna septembrie 2019, Executivul de la Bruxelles a desfășurat un audit în portul Midia, în urma plângerii oficiale depuse de Animals International, pentru cazul vaporului Al Shuwaikh care a plecat din portul Midia, încărcat cu cel puțin 66.000 de oi, în ciuda avertismentului scris al Comisiei Europene. Cei de la Comisiei cereau la acel moment ca vaporul respectiv să nu plece în Golful Persic din cauza temperaturilor și umidității excesive.

Raportul de audit care incriminează autoritățile române a fost transmis Guvernului României încă din noiembrie 2019, oficialii români având la dispoziție maxim 30 de zile pentru a răspunde înainte ca acest raport să fie făcut public.

Raportul este însă blocat de autoritățile române pe motiv că nu le-a parvenit în limba română.

„Guvernul trage de timp și se face de râs. Adevărul va ieși la lumină oricum. Portul Midia și autoritățile române sunt incapabile să asigure bunăstarea animalelor”, a încheiat Păun.

Sursă foto: Animals International