PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze la CCR a OUG privind alegerea președinților de CJ

Redactor:
Andrei Ilinca
PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze la CCR a OUG privind alegerea președinților de CJ
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a cerut, vineri, Avocatului Poporului să sesizeze la CCR Ordonanța de Urgență 40 a Guvernului, privind alegerea președințiilor de Consilii Județene prin vot direct, pentru că acest demers încalcă grav prevederile Constituției.

„Pesedismul nu a murit. Dovada cea mai evidentă în continuare, pesedismul continuă să conducă în instituțiile statului este Ordonanța 40 dată de Guvernul Dăncilă pentru modificarea modalității de alegere a președinților de Consilii Județene și așteptăm ca pesedismul să dispară și de la instituția Avocatului Poporului.”, a declarat Ionel Dancă.

Ionel Dancă a adăugat că Guvernul Dăncilă „nu a înțeles nimic din votul românilor din 26 mai”, privind exprimarea masivă împotriva Ordonanțelor de Urgență.

„Prin această ordonanță, Ordonanța 40, Guvernul Dăncilă a arătat că nu a înțeles nimic din votul românilor din 26 mai, care s-au exprimat în mod masiv împotriva Ordonanțelor de Urgență și mai ales împotriva Ordonanțelor de Urgență care în actualul context nu pot fi sesizate la Curtea Constituțională, nu pot avea un control de constituționalitate, decât prin intermediul Avocatului Poporului.”, a adăugat Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a cerut Avocatului Poporului „să-și întoarcă privirea și spre popor” și să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța 40.

„Acum, Avocatul Poporului, având în vedere că principalul său client este la pușcărie, Liviu Dragnea, așteptăm șă-și întoarcă privirea și spre popor, acela pe care ar trebui să îl reprezinte de fapt și pentru care în acești ani l-a uitat complet. Cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această Ordonanță pentru că nu se justifică în nici un fel urgența unui astfel de act normativ și de asemenea demers încalcă grav prevederile Constituției, pentru că în Constituție președinții Consiliilor Județene nu sunt autoritați publice cu rang constituționali.”, a mai spus Dancă.

Acesta a adăugat că Victor Ciorbea ar trebui „să uite de Dragnea care acum este la pușcărie” și să apere interesele pentru care a fost numit în funcție.

„Este așadar o ordonanță neconstituțională, pe care Avocatul Poporului trebuie să o sesizeze la instanța de contencios constituțional. Așteptăm, așadar, ca poate în ultimele zile de mandat ale domnului Victor Ciorbea să își amintească de ce a fost numit în funcție și să își exercite atribuțiile conform Regulamentului de Funcționare și Organizare, conform legii prin care a fost instituit în această funcție. Domnul Ciorbea trebuie să uite de Dragnea care acum este la pușcărie și să se uite acum la popor și să apere interesele pentru care a fost numit în această funcție”, a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide