Politica externă a lui Igor Dodon: „Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers”. Despre relația cu România: „Este partenerul comercial numărul 1”

Politica externă a lui Igor Dodon: Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers. Despre relația cu România: Este partenerul comercial numărul 1
Publicat: 02/10/2020, 12:15

Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat prezidenţial din 1 noiembrie, vorbeşte despre o politică externă echilibrată a Republicii Moldova, dar şi despre o relaţie strategică cu România.

Despre decizia de a candida din nou, Igor Dodon spune că încrederea oamenilor a fost unul dintre factori, participând la discuții cu oameni din două treimi din toate localităţile din Republica Moldova. Despre candidatura sa ca independent, Igor Dodon spune că legislația națională nu permite că președintele să fie  membru de partid,  într-un interviu realizat pentru Agerpres.

Deși „se mai aruncă săgeți din partea politicienilor de la București”, Igor Dodon declară că România este „partenerul strategic și partenerul comercial numărul 1”, în aprilie fiind impiniti zece ani de la semnarea Acordului de parteneriat strategic între Republica Moldova şi România.

Igor Dodon: „România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial numărul 1”

„Eu consider că relaţiile dintre ţările noastre, vorbesc de Moldova-România sunt foarte bune şi sunt foarte bune pe toate aspectele, chiar dacă se încearcă să se mai arunce săgeţi referitor la politica internă din Republica Moldova din partea unor politicieni de la Bucureşti. Noi nu atragem atenţia la aceste declaraţii, europarlamentari şi aşa mai departe, pentru că noi considerăm că România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial numărul 1. Apropo, anul acesta, în luna aprilie, noi am împlinit zece ani de la semnarea Acordului de parteneriat strategic între Republica Moldova şi România. De aceea, noi suntem parteneri, suntem ţări care avem relaţii foarte bune economice, avem foarte multe proiecte sociale, foarte multe proiecte în domeniul energetic, uitaţi-vă la gazoductele care au fost construite, mergem mai departe cu interconectările pentru reţelele de livrare a energiei electrice şi aşa mai departe, şi aici nu văd absolut careva probleme în dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”.

Despre politica externă a Republicii Moldova și poziția în relații internaționale, Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat la președinție, spune că este bazată pe principiul de „echilibru, o relaţie bună şi cu Estul, şi cu Vestul, în contextul în care marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova”. Însă, Igor Dodon declara că nu vrea ca „Republica Moldova să fie parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului”.

Igor Dodon: Marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova. în lupta sa geopolitică. Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului. Politică externă se bazează pe principiul de echilibru”

„Eu cred că noi acum avem o politică externă echilibrată. Noi avem acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, avem regim liberalizat de viză cu Uniunea Europeană, noi implementăm mai multe reforme legate de acquis-ul comunitar. În acelaşi timp, noi suntem membri ai CSI, Comunităţii Statelor Independente, avem parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, noi suntem observatori la Uniunea Euro-Asiatică, nu membri, observatori, suntem prima ţară care a obţinut acest drept în anul 2018. În acelaşi timp, noi avem parteneriate strategice cu Statele Unite, cu Ungaria, cu Turcia. Acum dezvoltăm parteneriatul respectiv cu Republica Populară Chineză, iar dacă este să vorbim din punctul de vedere al politicii externe, geopoliticului, politica externă promovată pe parcursul ultimului an şi jumătate, cel puţin, se bazează pe principiul de echilibru şi noi lucrul acesta l-am reuşit. Un stat neutru, o politică externă echilibrată, o relaţie bună şi cu Estul, şi cu Vestul, neimplicarea în jocurile geopolitice de partea cuiva din marile puteri. Marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova, în lupta sa geopolitică împotriva oponentului său. Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului şi eu cred că asta este unica poziţie şi politică corectă pentru Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, președintele Repulicii Moldova pentru Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”