Ponta, alias Ambasadorul. De ce i-au dat colegii lui procurori această poreclă

Ponta, alias Ambasadorul. De ce i-au dat colegii lui procurori această poreclă
Publicat: 15/10/2014, 09:51
Actualizat: 01/05/2015, 00:22

Președintele Traian Băsescu a anunțat că premierul Victor Ponta este ofițerul acoperit la care a făcut referire. Concret, șeful statului a precizat că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

„Victor Ponta trebuie să recunoască că, în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Sunt gata să o demonstrez”, a anunțat Băsescu, invitat la Realitatea TV.

În 1997, an indicat de președinte pentru începutul presupusei activități conspirate a lui Ponta la SIE, actualul premier era procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 1. În acea perioadă și până în 2004 procurorii se supuneau Legii 92/1992 care menționa ce interdicții au magistrații.

Ce spune CSM în cazul Ponta-SIE

Contactat de gândul, vicepreședintele CSM Gheorghe Muscalu a precizat că instituția pe care o reprezintă nu are nici un motiv să analizeze cazul având în vedere că Victor Ponta nu mai este magistrat. Gheorghe Muscalu, care este și procuror, a declarat următoarele:

„Noi nu putem analiza pentru că el nu mai este procuror din 1999 sau 2001. Sunt informații lansate despre chestiuni de acum mai bine de 10 ani. Ce să facă CSM la momentul ăsta?

Incompatibilitatea dă o răspundere disciplinară, or, răspunderea disciplinară poate fi cercetată numai într-o anumită perioadă de la comiterea faptelor. Starea de fapt a fost întreruptă în 2001. Nici nu știu dacă în Legea 92 era această interdicție. E o dezbatere politică dacă se dovedește consecințele sunt altele. Nu cred că CSM se poate implica într-o dezbatere politică”.

Ce prevedea legea specială a magistraților în perioada 98-2001

Articolul 83 din Legea 1992 prevedea următoarele: „Funcția de magistrat este incompatibilă cu orice alta funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățămîntul superior”.

Deși în lege nu există o prevedere clară că procurorului îi este interzis să fie și ofițer-acoperit al unui serviciu secret, la momentul 2001, el putea fi cercetat disciplinar și eventual sancționat, sancțiunea maximă fiind la acel moment excluderea din magistratură.

Art 122 al Legii 92/1992 spune la litera J că este abatere disciplinară „încălcarea altor prevederi ale legii, referitoare la incompatibilități și interdicții privind pe magistrați”. Totuși aceeși lege limita perioada în care o astfel de abatere putea fi cercetată.

Legea 92 Art 124 zice asa: „Acțiunea disciplinară, în cazul abaterilor săvârșite de un judecător, cu excepția judecătorilor și a magistraților-asistenți de la Curtea Supremă de Justiție, se exercită de către ministrul justiției, iar în cazul abaterilor săvârșite de procurori, acțiunea se exercită de ministrul justiției sau de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.

Acțiunea disciplinară se exercită în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării actului de constatare, dar nu mai târziu de un an de la data săvârșirii abaterii disciplinare”.

Gândul a consultat mai mulți specialiști în drept penal care au conchis că Ponta nu mai poate fi cercetat nici măcar disciplinar pentru această faptă. Penal, el putea fi cercetat numai dacă era magistrat în 2005 când interdicția a fost trecută în mod expres în statutul magistraților și când aceștia aveau o răspundere penală. Până în 2005 nu reprezenta o infracțiune să fi magistrat și ofițer-acoperit al unui serviciu.

Interdicția magistrat-ofițer acoperit este prevăzută și în Constituție. Cu toate acestea, chiar dacă într-o interpretare mai largă a legii s-ar considera că Ponta ar fi comis o încălcare a legii, aceasta este cel mai probabil prescrisă, au mai precis experții consultați de gândul.

În schimb, cel care poate fi cercetat în acest caz este ofițerul care l-a recrutat pe Victor Ponta. Acesta, potrivit experților, ar fi încălcat legea recrutând un magistrat știind că acesta se afla în incompatibilitate. Este însă puțin probabil că SIE ar pune la dispoziție o asemenea informație.

Numele de cod al lui Ponta: Ambasadorul

În perioada 1997-2001, premierul Victor Ponta a urmat mai multe cursuri și stagii de pregătire în străinătate, potrivit CV-ul publicat pe site-ul Guvernului. Astfel, acesta a călătorit în această perioadă în SUA, Italia, Grecia și Marea Britanie. Într-un CV mai vechi apăreau și Franța și Cehia. De notat că primul ministru vorbește engleză, franceză, italiană și spaniolă.

În mediul juridic, premierul este considerat un procuror mediocru fără a avea în mapa sa profesională vreun caz mare investigat. În schimb, foștii săi colegi din Parchete își amintesc că Ponta era un abonat al conferințelor și plecărilor în străinătate. Astfel, Ponta ar fi primit, de la colegi, porecla de Ambasadorul.

Evoluția lui Ponta de Parchetul Judecătoriei la Parchetul General

Președintele Traian Băsescu a sugerat că Ponta a intrat în SIE în 1997. În ’97, Ponta era procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 1. În 1998 face un mare la Pachetul General. În mod obișnuit, un procuror ajunge la Parchetul General numai după opt ani de experiență. În mod excepțional, Ponta a fost delegat după trei ani de activitate la Parchetul Judecătoriei Sector 1 la Parchetul General.

Potrivit informațiilor oficiale, delegarea lui Victor Ponta din 1998 a fost dispusă de procurorul general de la acea vreme, Mircea Criste. La solicitarea gândul, Parchetul General a explicat că pentru delegare nu se mai aplica acea condiție de 8 ani de activitate.

În 2001, Victor Ponta a susținut un examen pentru a promova la Parchetul General unde activa în baza delegării din 1998. La acest examen, premierul a obținut nota 10. Cu toate acestea, Ponta încă nu avea cei 8 ani de experiență necesari pentru a fi procuror la Parchetul General. Astfel că a mai beneficiat de o derogare de doi ani și opt luni. Aceasta a fost făcută prin ordinul ministrului Justiției la acea vreme, Rodica Stănoiu, și la propunerea fostului procuror Joița Tănase.

Traseul profesional al lui Ponta a fost următorul:

01.11.1995 – 01.10.1996 procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5;

19.10.1995. – 12.04.1996 stagiu militar;

01.10.1996 – 01.09.2001 procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1;

23.09.1998 – 04.04.2001 procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, delegat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție;

04.04.2001 – 01.09.2001 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, detașat în funcția de secretar de stat – șef al Departamentului de Control și Anticorupție al Guvernului;

01.09.2001 – 16.07.2002 promovat prin concurs la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, detașat în funcția de secretar de stat – șef al Departamentului de Control și Anticorupție al Guvernului;

16.07.2002 -eliberat din funcția de procuror, la cerere.

Calificativele obținute la evaluarea activității profesionale au fost, atât pentru anul 1998, cât și pentru 1999, Foarte bine. Totodată, în luna iunie 2002, Ponta a fost distins de Președintele României cu Diploma „Meritul Judiciar” cls. a V a.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Manifestație la Palatul Cotroceni. Surpriză neplăcută pentru Klaus Iohannis
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
VIDEO. Șocul momentului. Explozie uriașă, sunt 16 răniți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....