Ponta, despre controlul la Conpet: Să vedeți și alte companii de stat ce cheltuieli de protocol au

Ponta, despre controlul la Conpet: Să vedeți și alte companii de stat ce cheltuieli de protocol au
Publicat: 11/04/2013, 15:14
Actualizat: 02/10/2018, 21:31

Premierul Victor Ponta a declarat joi, întrebat despre controlul de la Conpet Ploiești, că mai sunt și alte companii de stat cu cheltuieli nejustificate, cum ar fi societățile de la Mediaș, și că în continuare șefii acestora sunt „stăpâni” și găsesc întotdeauna sprijin de la politicienii locali.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, joi, la ieșirea de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum comentează concluziile controlului de la Conpet și ce demersuri a întreprins în urma acestuia.

„Corpul de Control a făcut, după cum știți, și face în continuare controale pentru lucrurile care s-au întâmplat și le-am moștenit, prezintă concluziile public și după aceea instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. (…) Sunt convins că putem, în același timp, nu doar să-i pedepsim pe cei care au încălcat legea, dar să luăm măsuri ca asemenea lucruri să nu se întâmple din nou”, a spus premierul.

Întrebat dacă l-au surprins concluziile Corpului de Control în ceea ce privește completul cu acele cheltuieli de protocol, Ponta a negat.

„Să vedeți și și alte companii de stat, să vedeți ce cheltuieli de protocol au societățile de la Mediaș, ca să înțelegeți de ce e atâta supărare, să înțelegeți și să vedeți ce cheltuieli de consultanță au diverse companii de stat. În continuare, în companiile de stat, cei de acolo sunt stăpânii companiilor și sigur întotdeauna găsesc sprijin de la politicienii locali, și înțelegeți de ce găsesc sprijin, de aceea, neavând în totalitate succes, dar având manageri privați, lucrurile se îndreaptă, având criterii clare, având participare privată în acționariat, cred că lucrurile merg în direcția bună”, a spus premierul.

Un raport al Corpului de Control al premierului, făcut public joi de Guvern, arată că în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012 Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziția directorului general.

Guvernul va sesiza DNA după ce Corpul de Control a constatat că, în calitate de consilier șef al directorului general și de șef de departament la Conpet Ploiești, Corneliu Anastase, tatăl fostului președinte al Camerei Deputaților Roberta Anastase, a încasat în patru ani prime de circa 30.000 euro.

La data de iunie 2010 a fost înființat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18 iunie 2010 în funcția de șef al departamentului, asimilată unei funcții de conducere, a fost numit Corneliu Anastase, până atunci consilier șef al directorului general, beneficiind astfel de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.

În aceeași perioadă, potrivit raportului, directorul general al Conpet, companie deținută de Ministerul Economiei, a avut la dispoziție un fond de premiere în sumă totală de 3,68 milioane lei, din care a acordat prime în mod preferențial.

Premierul Victor Ponta a declarat în iunie 2012 că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deși cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort, în baza unui contract de manager.

Ponta arăta totodată că tatăl Robertei Anastase încasează lunar un salariu de 10.000 de euro. În replică, Anastase susținea atunci că premierul este „un mincinos” și că tatăl ei primește de la Conpet o treime din suma avansată de Ponta.

Totodată, directorul general al Conpet, Dorin Tudora, l-a contrazis la acea dată pe premier, susținând că ministrul Economiei nu i-a cerut „în mod direct” demiterea lui Corneliu Anastase.

Conpet deține și operează sistemul național de transport al țițeiului prin conducte.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ