Ponta îi face lui Băsescu o „ofertă”: dai 2,5 milioane euro și ai casa!

Ponta îi face lui Băsescu o „ofertă: dai 2,5 milioane euro și ai casa!
Publicat: 13/01/2015, 09:44

El a precizat că, din cele două vile ale Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de la Snagov, puse la dispoziție fostului președinte Traian Băsescu în luna decembrie alături de alte cinci imobile, una, în suprafață de circa 400 metri pătrați, a fost acordată între timp spre utilizare Autorității pentru Personale cu Dizabilități, iar cealaltă, în suprafață mai mare, va fi scoasă la vânzare.

„Cealaltă, cea foarte mare, cu siguranță o vom scoate la vânzare, pentru că este evaluată la peste 2,5 milioane euro. Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane euro”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că cele șapte imobile care i-au fost puse la dispoziție de către RA-APPS nu erau „ce își dorea” Băsescu, dar reprezintă o ofertă mai mult decât suficientă.

„Până la urmă, știți cum, noi am vrut să ne îndeplinim și obligația legală, să arătăm că i-am pus la dispoziție, doar că nu ce își dorea domnia sa”, a spus Ponta.

Premierul a precizat însă în același timp că Băsescu nu a răspuns ofertelor RA-APPS, materializate în lista cu cele șapte imobile.

Miercuri, Guvernul a prezentat o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând șapte case pe care acesta să le utilizeze ca reședință după încheierea mandatului de președinte al țării, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, și două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case și nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisă lui Băsescu după ce acesta a solicitat RA-APPS, în atenția și a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosință gratuită o locuință de protocol cu destinația de reședință, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum și un spațiu ca birou de lucru, după încheierea amndatului prezidențial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu șase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu (cu o suprafață de 279 metri pătrați), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătrați), Vila 1 A din Snagov (472 metri pătrați), un spațiu cu cinci camere și încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătrați), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătrați), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătrați) și un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătrați).

Legea stabilește că persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată președintelui în exerciți, de pază și protecție, precum și de folosința gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.

Modalitățile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Legea mai prevede că locuința de protocol nu poate fi reședința pe care titularul a avut-o ca președinte în funcție.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discuție, pe finalul anului trecut, între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, Ponta spunând că fostul președinte nu va primi dreptul de a se muta într-un astfel de spațiu, iar Băsescu precizând că el nu a cerut o vilă anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

La finele lunii octombrie, premierul Victor Ponta anunța că discuția despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da șefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosință unei fundații.

În replică, președintele Traian Băsescu preciza că nu a cerut o vilă anume, ci o locuință de serviciu și birou, așa cum prevede legea.

La sfârșitul anului trecut, o vilă din Snagov a RA-APPS, în suprafață de peste 600 metri pătrați și dotată cu piscină, a fost transferată de Guvern la Ministerul Muncii, cu argumentul că va fi folosită pentru „activități specifice în domeniul persoanelor cu dizabilități”.

RA-APPS deține mai multe vile la Snagov, cu terenuri în suprafață cuprinsă între 12.271 și 37.958 metri pătrați, vila atribuită Autorității pentru Persoanele cu Dizabilități fiind însă una dintre cele mai mari din această locație.

Președintele Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația