Ponta: Indemnizațiile în AGA și CA au fost limitate până în decembrie 2011, acum este din nou plafon

Ponta: Indemnizațiile în AGA și CA au fost limitate până în decembrie 2011, acum este din nou plafon
Publicat: 22/11/2013, 17:43
Actualizat: 29/03/2019, 09:33

Indemnizațiile reprezentanților statului în AGA și CA din companii de stat au fost limitate până la finele anului 2011, după care nu a mai existat o limită superioară până când Guvernul nu a impus plafonul de 25%, iar dacă ordonanța nu este aplicată, salariile vor crește oricât,spune premierul Ponta

„Precizez foarte clar că indemnizațiile managerilor și reprezentanților în AGA și CA au fost limitate până la 31 decembrie 2011. De la 1 ianuarie 2012, prin intrarea în vigoare a Ordonanței privind guvernarea corporatistă, acestea nu mai aveau niciun fel de limitare superioară. Astfel, am limitat veniturile managerilor la de șase ori salariul brut pe ramură, iar veniturile reprezentanților în AGA și CA, la 25% din indemnizația managerilor. Dacă această ordonanță va fi declarată neconstituțională, practic salariile pot fi oricât: 50.000, 100.000, un milion de euro. Vor fi stabilite de ei înșiși, fără limitare dîn partea legii. Cred că e un demers (al președintelui-n.r.) ori lipsit de sens juridic, ori pur politicianist”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare ordonanța care permite majorarea indemnizațiilor membrilor AGA ale societăților în care statul e acționar majoritar, precum și asimilarea remunerațiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele Băsescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară.

Solicitatea șefului statului vizează articolele 6 alin. 1 și 14 alin. 1 și 2 din ordonanța guvernului.

Articolul 6 alin. (1) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 prevede că „operatorii economici prezintă, în vederea aprobării, după consultarea prealabilă a organizațiilor sindicale, bugetul de venituri și cheltuieli însoțit de anexele de fundamentare, organelor administrației publice centrale ori locale, după caz, în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul cărora se află, în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat cu excepția societăților comerciale ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată care vor prezenta bugetul de venituri și cheltuieli în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat”.

Președintele arată că, având în vedere faptul că, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri și cheltuieli, este necesară convocarea cel puțin a unei adunări generale a asociaților, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunări este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri și cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.

Traian Băsescu susține că, de aceea, este necesară fie modificarea acestui termen-limită, fie eliminarea sa.

Articolul 14 alineatul (1) al Ordonanței aprobată prin legea transmisă spre promulgare dispune că „operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acționarilor remunerații mai mari de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe ședință și pentru mai mult de o ședință într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate”.

„De regulă, mandatele de reprezentare în cadrul adunărilor generale ale acționarilor sunt acordate de către autoritățile publice unor persoane ce au calitatea de angajați ai acestora, astfel că sunt deja remunerate de către respectivele autorități. Astfel, considerăm că remunerarea membrilor adunărilor generale ale acționarilor nu este justificată, fiind necesară eliminarea sa din cuprinsul legii”, se arată în solicitarea președintelui.

Alineatul (2) al articolului 14 din Ordonanță prevede stabilirea nivelului remunerațiilor membrilor consiliilor de administrație, consiliilor de supraveghere și directorilor care nu au fost numiți în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, în același mod în care sunt stabilite remunerațiile prevăzute de aceasta.

„Având în vedere modul diferit de selecție a acestor persoane, stabilit de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, considerăm că extinderea aplicării modului de remunerare stabilit de acest act normativ și asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificată, astfel încât considerăm necesară abrogarea alineatului (2) al Articolului 14 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013”, se arată în document.

Legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 26/2013 a fost adoptată în 22 octombrie de Camera Deputaților, forul decizional în privința acestui act normativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Ce tragedie! A murit chiar în ziua de Paște. Toată România îi știa vocea
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie