Porturile navale și fluviale din Constanța au fost închise din cauza vântului puternic

Porturile navale și fluviale din Constanța au fost închise din cauza vântului puternic

Potrivit Căpităniei Zonale Constanța, primul port în care au fost sistate operațiunile a fost Midia, încă din cursul zilei de luni, ulterior, în jurul orei 23.00, fiind închis navigației și Portul Constanța Sud – atât maritim, cît și fluvial.

Manevrele navelor în portul Constanța Nord au fost suspendate, marți dimineață, începând cu ora 04.45, deoarece vântul suflă cu viteze de 60 – 70 km/h la țărm, iar în larg poate ajunge și până la 80 km/h.

În această situație, pentru siguranță, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-și întărească legăturile cu țărmul, să asigure om de veghe și trebuie să stea în permanență cu semnalele luminoase și sonore în funcțiune.

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare nowcasting cod galben de vânt puternic, valabilă pentru județele Constanța și Tulcea. Potrivit acesteia, între orele 09.15 și 15.00, local, în județele Constanța și Tulcea, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăși la rafală 55 – 65 km/h.