POVESTEA celor 12 cetățeni israelieni și americani, blocați peste 15 ore pe Aeroportul Otopeni. De ce nu au fost lăsați să intre în România

POVESTEA celor 12 cetățeni israelieni și americani, blocați peste 15 ore pe Aeroportul Otopeni. De ce nu au fost lăsați să intre în România
12 cetățeni israelieni și americani au stat blocați peste 15 ore pe Aeroportul Otopeni
Publicat: 07/06/2020, 04:50
Actualizat: 08/06/2020, 12:21

Opt cetățeni israelieni și patru americani au stat blocați peste 15 ore, vineri, în Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, după ce veniseră de la Tel Aviv. Aceștia au plecat, sâmbătă dimineață, înapoi spre Israel, deoarece nu aveau voie să intre în România, din cauza interdicțiilor impuse de starea de alertă.

Ei s-au plâns că nu sunt lăsați să intre în România, deși au proprietăți în țara noastră și că astfel s-ar încadra în excepțiile de la interdicțiile de intrare în România prevăzute de Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, relatează Digi 24.

Una dintre persoanele blocate pe aeroport, vorbitoare de limba română, a realizat o înregistrare video prin care a explicat situația:

Cele 12 persoane au ajuns de la Tel Aviv la București cu un avion al companiei Wizz Air, vineri, în jurul orei 16:00.

Aceștia au fost trimiși înapoi la Tel Aviv, sâmbătă, tot cu un zbor al Wizz Air, care a decolat în jurul orei 07:50.

Polițiștii de frontieră spun că de vină pentru această situație ar fi chiar compania aeriană, care le-a vândut biletele fără a lua în calcul că oamenii nu vor putea intra în România.

”În data de 05.06.2020, ora 15:52, s-au prezentat pentru a intra în țară, cu un zbor din direcția Tel Aviv, 8 cetățeni israelieni și 4 cetățeni S.U.A.

Întrucât pe perioada stării de alertă, conform Hotărârii de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este interzisă intrarea în țară a cetățenilor străini (din afara statelor UE) și apatrizilor, iar aceștia nu au fost in măsura sa prezinte documente doveditoare că se încadrează la categoriile de persoane exceptate de la aceste măsuri, prevăzute la art. 2 din Anexa 3 a H.G., cetățenilor israelieni și americani nu le-a fost permisă intrarea în țară.

Aceștia au rămas în zona de tranzit, fiind returnați in aceasta dimineata în direcția de unde au venit, de compania transportatoare care a operat zborul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Române, Alexandra Găvan, pentru Libertatea.

UPDATE. 8 iunie 2020, ora 11.30:

În legătură cu acest incident, compania a trimis redacției GÂNDUL.RO următorul punct de vedere: ”Pentru ca Wizz Air să continue să opereze zboruri esențiale pentru pasagerii care au nevoie să călătorească în această perioadă, compania operează un serviciu limitat din cauza restricțiilor de călătorie existente în acest moment, ce restrâng circulația pasagerilor. Le recomandăm ferm pasagerilor să contacteze autoritățile responsabile pentru detalii precise și pentru a li se confirma eligibilitatea și condițiile de călătorie. Wizz Air le reamintește tuturor pasagerilor că sunt responsabili de cunoașterea condițiilor de călătorie legate de țara de destinație înainte de călătorie”.

STARE DE ALERTĂ. Marcel Vela anunță o nouă etapă de relaxare, din 15 iunie

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, a anunțat sâmbătă, la Digi 24, că urmează o nouă etapă de relaxare, din data de 15 iunie, dar a precizat că totul se va decide în funcție de analiza statistică epidemiologică.

Întrebat dacă va urma o nouă etapă de relaxare, Marcel Vela a confirmat: „Da! Din 15 iunie va urma o nouă etapă de relaxare”.

Ministrul a mai spus că românii merită această relaxare pentru că „au avut grijă, au protejat viața celor dragi, au realizat că viața este poate cel mai scump lucrul cel mai important dar de la Dumnezeu”.

Vela a mai spus că se bazează pe responsabilitatea românilor, astfel încât să nu crească numărul de îmbolnăviri în România și „din 15 iunie să trecem spre o normalitate cât mai dorită și mai apropiată de ceea ce estimăm fiecare dintre noi”.

Marcel Vela anunța pe Facebook, încă de la începutul lunii, noi măsuri posibile de la 15 iunie

Într-o discuţie cu românii pe contul său de Facebook, în data de 4 iunie, ministrul Vela a declarat că de la 15 iunie s-ar putea relua inclusiv zborurile către şi dinspre Marea Britanie.

În același timp, tot de la 15 iunie ar putea fi modificată şi prevederea conform căreia persoanele care se întorc din străinătate să fie izolate la domiciliu.

Și premierul Ludovic Orban confirmă noile măsuri de relaxare

Premierul Ludovic Orban a confirmat sâmbătă după-amiază, în timpul unei vizite în Centrul Vechi al Capitalei, măsurile anunțate de ministrul Vela, de la mijlocul lunii iunie.

Întrebat ce îi așteaptă pe români după 15 iunie, premierul a confirmat că sunt analizate alte măsuri de relaxare, dar acestea vor fi anunțate cu câteva zile înainte de această dată.

FOTO: Digi 24

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912