Precedent periculos creat de o decizie CEDO: Angajatorul are voie să-și spioneze angajații

Precedent periculos creat de o decizie CEDO: Angajatorul are voie să-și spioneze angajații
Publicat: 13/01/2016, 21:17

„Este mai bine să vă abțineți de la orice conversație privată în timpul orelor plătite, în cazul în care regulamentul de ordine interioară stipulează acest lucru”, își îndeamnă publicația franceză Les Echos cititorii, pe care-i sfătuiește să fie atenți ce scriu pe e-mail sau „chat” la locul de muncă.

CEDO a respins marți plângerea unui tânăr inginer român, Bogdan Bărbulescu, concediat în august 2007 pentru că a discutat pe Yahoo Messenger la locul de muncă. Angajatorul a descoperit că acesta folosea un serviciu de „chat” pentru a discuta nu doar cu contactele sale profesionale, ci și cu un frate sau logodnica. Iar regulamentul de ordine interioară al firmei „interzicea folosirea resurselor acesteia în scopuri personale”.

După ce a contestat concedierea, în justiția din România, tânărul a sesizat CEDO pentru o atingere a vieții sale private. El considera că fostul patron i-a încălcat secretul corespondenței. Însă, la fel ca instanțele românești, judecătorii europeni i-au respins acest argument.

Judecătorii au aprobat, de asemenea, decizia instanței românești (la care inginerul s-a adresat prima oară și nu a fost mulțumit de rezultat)de a permite ca mesajele inginerului să fie folosite împotriva lui în proces, motivând că „se dovedește faptul că a folosit computerul companiei pentru interes personal, în timpul serviciului”.

Nepublicând identitatea persoanelor cu care reclamantul a discutat, instanța românească a reușit să creeze un echilibru între respectul pentru viața privată și interesul angajatorului, arată evaluarea curții de la Strasbourg.

Judecata CEDO se aplică țărilor care au validat Convenția Europeană a DrepturilorOmului, informează The Guardian.

În unele țări, inclusiv în Franța, folosirea Internetului este tolerată în majoritatea întreprinderilor, atât timp cât această practică „rămâne rezonabilă” și nu afectează productivitatea salariaților. În general, angajatorul este autorizat să cunoască datele de pe calculatorul salariatului, cu condiția să nu fie vorba de informații personale – care este necesar să fie marcate în mod clar ca atare prin mențiunea „personal”.

În ultimii ani, justiția franceză a pronunțat mai multe hotărâri în sensul hotărârii CEDO. Potrivit BFMTV, în ianuarie 2015 o salariată din Aix-en-Provence a fost concediată pentru că petrecea o oră pe zi, navigând pe Internet, în postul de la locul de muncă.

În pofida faptului că tânărul român susține că angajatorul i-a verificat și un al doilea cont, personal, judecătorii au discutat exclusiv despre contul de la serviciu în hotărârea lor.

Dispozitivul folosit pentru a trimite mesaje aparținea angajatorului, însă judecătorii nu au spus ce s-ar fi întâmplat dacă salariatul ar fi folosit un dispozitiv personal.

De asemenea, unul dintre cei opt judecători nu a fost de acord cu hotărârea, subliniind că impunerea unei „interdicții generale” asupra utilizării în scop personal a Internetului este inacceptabilă, potrivit BBC.

În viitor, a adăugat el, toți angajatorii ar trebui să explice în mod clar orice reguli care le permite să verifice activitățile online ale salariaților.

„Toți angajații trebuie să fie notificați personal în legătură cu așa-zisa politică și să-și exprime în mod explicit consimțământul”, a scris acest judecător.

Lilian Edwards, o profesoară specializată în dreptul Internetului la Strathclyde University, a declarat pentru BBC că hotărârea este conformă cu legislația Marii Britanii și cazuri din trecut.

„În acest caz, angajatorii îți spun în mod clar să nu folosești Internetul pentru nimic altceva în afară de serviciu”, a spus ea, adăugând că acest lucru „nu este popular, dar este întru totul legal”.

„Angajatorul pare că făcut totul ca la carte”, a apreciat ea.

Însă Edwards a subliniat că interdicții generale de a folosi Internetul în scopuri personale la serviciu este nerezonabilă, doarece oamenii au dreptul să le fie respectată viața privată inclusiv în timp ce muncesc.

Acest lucru este deosebit de important, a subliniat ea, în cazul în care salariații lucrează peste program.

Sally Annereau, o analistă în domeniul protecției datelor de la cabinetul de avocatură Taylor Wessing, a declarat că legislația britanică permite verificări „proporționate” ale comunicațiilor salariaților.

„Această hotărâre subliniază importanța de a avea politici de monitorizare a salariatului adecvate și legale și de a veghea, în același timp, că ele sunt comunicate salaraților și sunt respectate de către angajator”, a apreciat ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier