Precedentul invocat de instanța care l-a achitat pe Dan Voiculescu în dosarul Antena Group-RCS&RDS. Ce scrie în motivarea judecătorilor

Precedentul invocat de instanța care l-a achitat pe Dan Voiculescu în dosarul Antena Group-RCS&RDS. Ce scrie în motivarea judecătorilor
Publicat: 16/11/2017, 21:37

„În baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. c) C.proc.pen. – așadar întemeiat pe un alt caz de achitare decât în cazul situaței inculpaților anteriori, respectiv pe motiv că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”-, achită pe pe inculpatul Voiculescu Dan pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la șantaj prev. de art. 26 C.pen. din 1969 rap. la art. 194 alin. 2 C.pen. din 1969 rap. la art. 131 din Legea nr. 78/2000″, se arată în motivarea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, din dosarul Antena Group-RCS&RDS.

Judecătorii au catalogat participarea Cameliei Voiculescu la infracțiunea de șantaj drept una „accidentală”. Fiica lui Dan Voiculescu a fost condamnată la un an și șase luni cu suspendare pentru complicitate la șantaj.

„Pe de altă parte, participarea inculpatei Voiculescu Camelia la săvârșirea infracțiunii, fără a putea fi catalogată ca fiind accidentală, totuși nu a fost substanțială și nici de natură ca prin ea însăși să fi fost profund determinată, indispensabilă în operațiunea de constrângere a părții vătămate, impunându-se astfel orientarea spre minimul sancționatoriu posibil legal de aplicat”, potrivit sursei citate.

Cel care a deținut rolul principal în șantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost Sorin Alexandrescu, se arată în motivarea magistraților.

„Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracțiunii de șantaj, fiind persoana care a obținut documentele folosite în săvârșirea faptei, a conceput planul infracțional și l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a șovăit să folosească resursele media ale societății comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condițiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituții media de pe piața românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societății”, arată instanța supremă.

În 29 iunie 2017, instanța supremă a decis, definitiv, să-l achite pe Dan Voiculescu în dosarul de șantaj Antena Group- RCS&RDS. Camelia Voiculescu, fiica sa, a fost condamnată la un an și șase luni cu suspendare pentru complicitate la șantaj, iar Sorin Alexandrescu, condamnat la patru ani și șase luni. Judecătorii ÎCCJ au decis și achitarea lui George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL și condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru Șerban Pop, fostul șef al ANAF. În ceea ce privește persoanele juridice SC Intact și Antena Group, au fost achitate pentru complicitate la șantaj. În cazul Antena Group, pentru șantaj, s-a dispus aplicarea unei amenzi penale de 200.000 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?