Precedentul invocat de instanța care l-a achitat pe Dan Voiculescu în dosarul Antena Group-RCS&RDS. Ce scrie în motivarea judecătorilor

Precedentul invocat de instanța care l-a achitat pe Dan Voiculescu în dosarul Antena Group-RCS&RDS. Ce scrie în motivarea judecătorilor
Publicat: 16/11/2017, 21:37

„În baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. c) C.proc.pen. – așadar întemeiat pe un alt caz de achitare decât în cazul situaței inculpaților anteriori, respectiv pe motiv că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”-, achită pe pe inculpatul Voiculescu Dan pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la șantaj prev. de art. 26 C.pen. din 1969 rap. la art. 194 alin. 2 C.pen. din 1969 rap. la art. 131 din Legea nr. 78/2000″, se arată în motivarea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, din dosarul Antena Group-RCS&RDS.

Judecătorii au catalogat participarea Cameliei Voiculescu la infracțiunea de șantaj drept una „accidentală”. Fiica lui Dan Voiculescu a fost condamnată la un an și șase luni cu suspendare pentru complicitate la șantaj.

„Pe de altă parte, participarea inculpatei Voiculescu Camelia la săvârșirea infracțiunii, fără a putea fi catalogată ca fiind accidentală, totuși nu a fost substanțială și nici de natură ca prin ea însăși să fi fost profund determinată, indispensabilă în operațiunea de constrângere a părții vătămate, impunându-se astfel orientarea spre minimul sancționatoriu posibil legal de aplicat”, potrivit sursei citate.

Cel care a deținut rolul principal în șantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost Sorin Alexandrescu, se arată în motivarea magistraților.

„Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracțiunii de șantaj, fiind persoana care a obținut documentele folosite în săvârșirea faptei, a conceput planul infracțional și l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a șovăit să folosească resursele media ale societății comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condițiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituții media de pe piața românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societății”, arată instanța supremă.

În 29 iunie 2017, instanța supremă a decis, definitiv, să-l achite pe Dan Voiculescu în dosarul de șantaj Antena Group- RCS&RDS. Camelia Voiculescu, fiica sa, a fost condamnată la un an și șase luni cu suspendare pentru complicitate la șantaj, iar Sorin Alexandrescu, condamnat la patru ani și șase luni. Judecătorii ÎCCJ au decis și achitarea lui George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL și condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru Șerban Pop, fostul șef al ANAF. În ceea ce privește persoanele juridice SC Intact și Antena Group, au fost achitate pentru complicitate la șantaj. În cazul Antena Group, pentru șantaj, s-a dispus aplicarea unei amenzi penale de 200.000 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase