Prefectul de Dâmbovița, despre noul atac al urșilor: Mai mult ca sigur în acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins într-un laț, era rănit

Prefectul de Dâmbovița, despre noul atac al urșilor: Mai mult ca sigur în acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins într-un laț, era rănit
Publicat: 19/09/2012, 13:13
Actualizat: 03/04/2019, 02:39

Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, spune că în cazul incidentului petrecut miercuri dimineață, când un bărbat din Moroieni a fost ucis de un urs, este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laț și rănit.

Prefectul a precizat că incidentul a avut loc la o distanță de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.

„Mai mult ca sigur în acest caz este vorba despre braconaj. ursul fusese prins într-un laț, era rănit. Clar este vorba despre braconaj. Nu știm ce căuta acolo bărbatul care a fost atacat – dacă trecea întâmplător sau dacă eleste cel care pusese capcana. Este de nedescris ce s-a întâmplat aici”, a spus prefectul.

CE SPUNE MINISTRUL ROVANA PLUMB

El a precizat că lațul era prins între trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbătut timp de câteva ore pentru a scăpa, animalul rupând lațul după ce a smuls din rădăcini arborii.

Potrivit prefectului, bărbatul care se afla acolo a fost sfâșiat de animal, care apoi a fugit în pădure.

La fața locului, la ora transmiterii acestei știri se află atât autoritățile locale și județene, cât și zeci de polițiști și jandarmi și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai DSP.

Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de urs, în două localități învecinate.

Victima este un bărbat în vârstă de 64 de ani.

Bărbatul a fost găsit mort de către un paznic de vânătoare care a sunat la 112, în jurul orei 8.45.

„Se pare că ursul era prins într-un laț, iar ulterior acesta l-a atacat pe om”, a declarat purtatorul de cuvânt al Jandarmeriei Dâmbovița, Ciprian Vătășelu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat că incidentul de miercuri dimineață a avut loc pe același fond de vânătoare de unde provine ursul care a atacat trei persoane, sâmbătă, în acea zonă fiind instituită carantina pe o distanță de 30 de kilometri.

Rovana Plumb a spus că incidentul a avut loc la o distanță de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse. Inițial, femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanță, la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunțat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împușcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare și poate ataca alte persoane.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, susținând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiții, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.

Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, anunța, duminică seară, că a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o rază de trei kilometri a câinilor și pisicilor din Pietroșița și Buciumeni, localități pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.

Prefectul mai spunea că „situația este foarte gravă, dar este sub control”.

Totodată, au fost constituite echipe formate dintr-un polițist, doi jandarmi și un vânător care să patruleze în localitățile dâmbovițene Pietroșița, Moroieni și Buciumeni, unde ursul a atacat trei persoane, una dintre acestea murind.

„Patrularea se va face în intervalul orar 16.00 – 2.00, pentru ca, la nevoie, să poată acționa. După ce a fost împușcat ursul, nu am mai avut apeluri de la cetățeni că ar mai fi văzut vreun urs. Am convingerea că problema s-a rezolvat. Ori ursul împușcat este cel căutat, ori a plecat în habitatul lui. Patrula mixtă va fi la treabă atât timp cât va fi nevoie. Sâmbăta și duminica vor acționa și pe timpul zilei”, declara șeful Poliției Județene Dâmbovița, Danil Zepiși.

După ce un urs a atacat trei persoane, șefii inspectoratelor județene de poliție și de jandarmi din Dâmbovița au făcut apel la populație să anunțe imediat autoritățile dacă obervă urși aproape de zona locuită și să evite să le ofere hrană.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”