Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizația de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizația de reînhumare a lui Nyiro Jozsef
Publicat: 26/05/2012, 16:55
Actualizat: 27/05/2012, 10:48

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizația de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituției pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Prefectul județului Harghita a spus că instituția pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizația de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituției pe care o reprezintă, „orice acțiune de reînhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

Prefectul a mai spus că termenul stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a anunțat că municipalitatea a eliberat autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

„Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizații pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentația a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi și ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverința pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, declara Bunta Levente.

El mai spunea că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, „de fapt, cenușa” lui Nyiro, ale cărui rămășițe pământești aduse de la Madrid „au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta”, și nu sicriul cu osemintele acestuia, așa cum a susținut inițial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seară, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există „elemente” care dovedesc că autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate.

„Este foarte clar că PCM, al cărui președinte de onoare este președintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din județul Harghita și am participat la toate campaniile electorale, știu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar și mai ales cetățenii un pic mai înfierbântați în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (…) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condițiile în care primarul a eliberat acea autorizație de reînhumare. Am constatat că sunt niște elemente care dovedesc faptul că acea autorizație este lovită de nulitate și Instituția Prefectului din județul Harghita va solicita constatarea nulității acelei autorizații”, a declarat Dușa.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la București.

MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Rămășițele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers