Prefectul de Neamț: Secția ATI a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la doi, fără informarea DSP / Tragedia care a răpit 10 vieți, la câteva ore mai târziu

Prefectul de Neamț: Secția ATI a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la doi, fără informarea DSP / Tragedia care a răpit 10 vieți, la câteva ore mai târziu
Mărturii cutremurătoare din spitalul-torță: „Cred că în sacul 5 este tata. Este acum desfigurat și are aparatura topită pe el” / Sursă FOTO: Exploziv TV Neamț
Publicat: 15/11/2020, 10:21
Actualizat: 15/11/2020, 10:35

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a dezvăluit duminică că Secţia ATI pentru pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Neamţ a fost mutată de la etajul trei la etajul al doilea al clădirii în cursul zilei de sâmbătă, cu câteva ore înainte de a avea loc tragedia care a răpit viețile a 10 pacienți.

George Lazăr a subliniat faptul că mutarea secției a fost făcută fără ca autoritățile să fie informate și fără obținerea avizelor necesare, acestea reprezând pași obligatorii întrucât însemna de fapt modificarea structurii organizatorice a aspitalului, potrivit declarațiilor făcute de acesta duminică, 15 noiembrie, pentru Digi24.

Prefectul din Neamț: Secția a fost mutată de la un etaj la altul fără autorizație!

De asemenea, prefectul județului Neamț este de părere că o altă cauza care ar fi putut duce la izbucnirea incendiului este o defecțiune la un injectomat, aparat care se folosește în secțiile ATI pentru injectarea automată de medicamente pacienţilor.

Totodată, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a anunțat că vor fi create două comisii pentru analizarea incendiului de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Astfel, o comisie va determina cauza probabilă a incendiului iar cealaltă va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU.

Șeful IGSU: Am dispus înființarea a două comisii

„Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior; a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în aceaa secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat șeful IGSU, citat de news.ro.

Premierul Ludovic Orban a susținut recent, din declarațiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înaitnea tragediei, reieșea faptul că au fost prevăzute anumite lucrări la instalații astfel încât să poată fi realizată creșterea numărului de paturi ATI.

Orban: Au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii acum câteva zile

„Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a declarat prim-ministrul.

Arafat: „Dacă s-au produs modificări şi n-a cerut…”

„Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizaţii pe două secţii care au avut modificări în ultimii ani. Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări şi n-a cerut, atunci aici este alt aspect şi echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a precizat și şeful DSU, Raed Arafat.

De asemenea, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunțat că ancheta în cazul incendiului izbucnit la spitalul din Piatra Neamț va fi prelluată de Parchetul General. Unul dintre propcurorii care se ocup de caz este cel caree s-a ocupat și de ancheta din cazul tragediei de la Colectiv, care a avut loc în urmă cu 5 ani.

Incendiul izbucnit sâmbătă noapte în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a făcut 10 victime. Alte șapte persoane, pacienți ATI, dar și medicul de gardă sunt în stare critică. De altfel, medicul care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienți va fi astăzi transferat cu un avion militar la un spital din Belgia. La cinci ani după Colectiv, România încă nu are un spital capabil să trateze pacienți arși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...