Pregătiri pentru Mica Unire la Iași, unde este așteptat Klaus Iohannis: Statuia lui Cuza a fost spălată

Publicat: 22/01/2020, 19:09

La Iași se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Micii Uniri. În Capitala Moldovei, ziua de 24 ianuarie va fi sărbătorită în Piața Unirii, la fel ca în fiecare an, motiv pentru care statuia lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată unde s-a jucat prima dată Hora Unirii în 1859, a fost, miercuri, curățată.

De altfel, grupul statuar ce îl reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu și generalul Ioan Emanuel Florescu, a fost curățat cu apă caldă și cu peria de către angajații Primăriei Iași.

La Iași, vineri, în 24 ianuarie, este așteptat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și membri ai Camerei Deputaților și Senatului, precum și ambasadori.

„Ca în fiecare an în preajma Zilei Unirii spălăm statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Statuia este monument istoric. Nu este spălată cu substanțe chimice, ci doar cu apă caldă, se freacă cu periile. Nu se aplică alte tratamente deosebite tocmai pentru a nu afecta patina statuii. Toată Piața Unirii va fi ornată, și nu numai, și împrejurimile. Vor fi steaguri tricolore și ghirlande de cetină”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul Societății Servicii Publice din subordinea Primăriei Iași.

Pregătirile pentru 24 ianuarie nu presupun doar curățarea grupului statuar. Toată Piața Unirii a fost spălată, iar în cursul zilei de joi va fi montată și scena pe care vor urca oficialitățile.

„Toată zona va fi pavoazată începând cu steaguri pe clădirea Braunstein, pe turnul central din Piața Unirii, pe Hotelul Unirea, precum și pe traseul pe care îl vom parcurge cu președintele României pe traseul Piața Unirii și Biserica Trei Ierarhi. 24 ianuarie este un eveniment național care trebuie sărbătorit așa cum se cuvine, cu elemente de patriotism local, naționalism românesc la care ținem foarte mult. Cred că vor fi peste 5.000 de oameni, având în vedere vremea frumoasă, cu toate acestea noi am pregătit și ceaiuri calde”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie vor începe vineri la ora 12, în Piața Unirii, cu un concert de muzică populară. Ceremoniile religioase și militare vor avea loc începând cu ora 13, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

„Pe 24 ianuarie va fi prezent cel mai important nume din România, președintele Klaus Iohannis. Așteptăm, și sperăm să vină și premierul Ludovic Orban, ambasadorul SUA, și membri ai Guvernului. Am invitat și membri ai Senatului, ai Camerei Deputaților, probabil că va ajunge și președintele Camerei Deputaților, domnul Ciolacu, senatori, șefi de instituții din Iași, reprezentanți ai ONG-urilor, în special cele de tineret pentru că anul acesta suntem și Capitala Tineretului din România”, a mai anunțat Mihai Chirica.

În Piața Unirii va avea loc o slujbă religioasă, vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și va avea loc și tradiționala defilare a militarilor din zona Moldovei. La final, în jurul grupului statuar se va juca Hora Unirii, iar oficialitățile vor pleca către Mănăstirea Trei Ierarhi, unde vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.