Pregătiri pentru vizita Papei Francisc în România: Restricții de circulație / SPP va înregistra cu număr unic autoturismele cu care se va deplasa Sanctitatea Sa / Detaliile vizitei alături de Klaus Iohannis

Pregătiri pentru vizita Papei Francisc în România:  Restricții de circulație / SPP va înregistra cu număr unic autoturismele cu care se va deplasa Sanctitatea Sa / Detaliile vizitei alături de Klaus Iohannis
Publicat: 06/09/2019, 16:14

Organizatorii vizitei Papei Francisc la Blaj au anunțat, miercuri, că în oraș vor exista restricții de circulație în zona centrală și pe traseul vizitei Sanctității Sale, începând din 1 iunie, ora 19.00, și până în seara zilei de 2 iunie, ora 18.00, transmite corespondentul Mediafax.

Primăria Blaj a instituit restricții de circulație în oraș, cu ocazia vizitei Papei Francisc. În ziua vizitei, zona centrală va fi doar pietonală, iar circulația spre Câmpia Libertății și spre Piața 1848 se va face pe jos. Începând de sâmbătă, 1 iunie, de la ora 19.00, accesul cu mijloace auto va fi interzis pe toate străzile din jurul zonei centrale.

„Circulația mașinilor mai mari de 3,5 tone va fi interzisă cu excepția mașinilor care aprovizionează zona de alimentație publică din Parcul Avram Iancu și/sau a mașinilor implicate în organizarea evenimentului. Alimentarea punctelor de alimentație publică din Parcul Avram Iancu se va face până la ora 9.00 în data de 2 iunie 2019″, se precizează în comunicatul de presă transmis de organizatori.

Aceștia anunță că Blajul va putea fi tranzitat cu mașina, dintr-o parte în cealaltă, pe traseele care vor fi clar stabilite de către Poliția Română, care va asigura dirijarea și fluidizarea circulației.

„Cetățenii Blajului sunt rugați să asigure parcarea mașinilor personale în garaj sau în curți astfel încât străzile din municipiul Blaj să fie libere pentru a asigura parcarea mașinilor care transportă pelerinii la Blaj”, au mai transmis organizatorii.

Potrivit comunicatului de presă, începând de sâmbătă, 1 iunie, ora 16.00, și până duminică, 2 iunie, ora 18.00, se instituie restricție de parcare pentru toate autovehiculele, pe străzile din centru, iar la intrările în oraș se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi la Blaj din toată țara.

Astfel, vor fi amenjate parcări pentru autocare pe străzile Simion Bărnuțiu, Clujului și în zona industrială IAMU, iar pentru autoturisme vor fi amenajate parcări în cartierele Hula, Mănărade, Veza, Ciufud, Tiur și Petrisat.

Poliția și voluntarii implicați în eveniment vor asigura ghidajul pelerinilor sosiți la Blaj spre locurile de parcare, spre Câmpia Libertății și zona centrală.

Ca o măsură de siguranță, Primăria Blaj a interzis consumul băuturilor alcoolice în zona centrală a orașului și pe tot traseul pe care se va deplasa Papa Francisc.

SPP va înregistra temporar, cu număr unic, autoturismele cu care se va deplasa Papa Francisc

Guvernul va adopta, în ședința de joi, o ordonanță de urgență care prevede că SPP va înregistra temporar, cu număr unic, autovehiculele în care se va deplasa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate în România între 31 mai și 2 iunie.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se autorizează Serviciul de Protecție și Pază să înregistreze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate pe teritoriul României în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Numărul unic de înregistrare prevăzut alin. (1) este înscris pe fond alb având litera/literele și cifra/cifrele de culoare roșie și este valabil exclusiv în perioada vizitei”, se arată în proiectul de OUG publicat de Executiv.î

Potrivit sursei citate, aceste autoturisme vor avea drept de circulație pe drumurile publice din România. Ordonanță de urgență urmează să intre în vigoare pe 27 mai 2019 și se va aplica până pe 7 iunie 2019, inclusiv.

Potrivit preambulului, deplasarea Sanctității Sale se va efectua cu autoturisme puse la dispoziție de către partea română, iar reprezentanții Vaticanului au solicitat ca acestea să aibă numărul de înregistrare unic folosit atât în țara sa cât și în toate vizitele oficiale efectuate în alte țări, potrivit uzanțelor protocolare.

OUG va fi adoptată având în vedere faptul că, la momentul actual, legislația națională nu permite să se dea curs solicitării reprezentanților Vaticanului privind utilizarea numerelor de înmatriculare folosite pe autoturismele cu care se deplasează Sanctitatea Sa, iar neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la imposibilitatea îndeplinirii în mod optim a solicitării legate de vizita Papei Francisc, ceea ce ar crea grave abateri de la protocolul specific cu impact negativ în plan intern și internațional.

Detaliile vizitei alături de Klaus Iohannis

Papa Francisc va călători pe 31 mai la București, unde va fi așteptat de către președintele Klaus Iohannis alături de soția sa Carmen Iohannis la Aeroportul Otopeni, potrivit unor surse oficiale.

Suveranul Pontif va merge de la aeroport pe bulevardele din București, amenajate special pentru primirea sa, cu un automobil produs de Dacia. Papa va putea saluta românii și pe toți cei care se află în public la venirea sa.

Papa Francisc va avea parte de o primire oficială la Palatul Cotroceni, unde sunt invitați membrii oficiali de la Guvern și Parlament, societatea civilă și diferitele grupuri etnice din România. Suveranul Pontif va primi drept cadou din partea președintelui produse tradiționale românești.

După terminarea vizitei de stat de la Cotroceni, Papa va lua parte la un moment religios la Catedrala Mântuirii Neamului alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. La acest moment va lua parte și Klaus Iohannis.

Ultimul punct din programul Papei va fi vizita la Catedrala Sfântul Iosif, unde vor fi plasate ecrane, la exterior, pentru public, datorită constrângerilor de spațiu din interior.

Papa Francisc va pleca pe 2 iunie din Sibiu, de unde va fi condus de Klaus Iohannis cu soția acestuia, Carmen, la aeronavă.

Președintele Iohannis va participa la câte o întâlnire cu creștinii ortodocși, romano-catolici, greco-catolici.

Programul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc poate fi consultat aici.

Organizatorii estimează că în 2 iunie 2019 vor fi prezenți la Blaj peste 50.000 de pelerini, care doresc să-l întâmpine pe Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Câmpia Libertății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...