• Publicat:
Știri

Premieră în medicina românească: doctorii au operat pe creier un pacient perfect conștient

Premieră în medicina românească: doctorii au operat pe creier un pacient perfect conștient
Medicii de la Spitalul Clinic Colentina din București au operat pe creier un pacient conștient, o premieră în sistemul public de sănătate.

Prima intervenție neurochirurgicală cu pacient conștient, care s-a realizat în sistemul sanitar public românesc, a avut loc la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, pe o pacientă de 48 de ani care prezenta o tumore în aria motorie primară, aria senzitivă primară și aria care deservește percepția hemispațială, potrivit unui comunicat de presă remis vineri agenției MEDIAFAX.

Medicii anesteziști implicați, dr. Lelia Iliescu medic primar ATI, șef secție ATI și dr. Adriana Badea, medic specialist ATI au operat pe creier în timp ce pacienta era perfect conștientă, vorbea, râdea și desena pe hârtie.

„Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primește inițial anestezie generală intravenoasa totală, este setată neuromonitorizarea și neuronavigația, apoi începe intervenția chirurgicală. Când se ajunge la formațiunea tumorala, adică după 20-30 de minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenției neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă și a efectuat diferite teste de evaluare a funcțiilor motorii și senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite” a precizat dr. Lelia Iliescu.

Operația este decontata de Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.

Perioada intraoperatorie, pregatirea preoperatorie și urmărirea postoperatorie se realizează în cadrul unei structuri noi, specializate, care a fost inaugurată acum un an la Spitalul Clinic Colentina. Secția ATI din cadrul acestei structuri are medici neuroanesteziști, terapie neurointensivă cu linie de gardă, acces continuu la computer tomografie, RMN, Doppler transcranian, EMG, EEG, etc.

„Alături de medicii neuroanesteziști, la intervenția în premieră, au participat neurochirurgii Dr. Ionut Gobej și Dr. Dorin Bica precum și medicul neurolog Dr. Laura Crăciun și, nu în ultimul rând, echipele de asistenți medicali și restul personalului secțiilor de terapie intensivă, neurochirurgie și bloc operator”, se mai arată în sursa citată.

 

Inchide