Premierul Dacian Cioloș, chemat în Parlament pentru a discuta mandatul cu care va merge la Consiliul European

Premierul Dacian Cioloș, chemat în Parlament pentru a discuta mandatul cu care va merge la Consiliul European
Publicat: 07/12/2015, 16:00
Actualizat: 07/12/2015, 20:23

Conducerea Parlamentului se va reuni luni, la ora 16.00, pentru a discuta un calendar al audierilor, urmând a fi convocate, în această săptămână, cele două Comisii pentru Afaceri Europene.

Premierul Dacian Cioloș urmează să fie invitat la aceste dezbateri, unde va prezenta mandatul cu care va merge la reuniunea Consiliului European, iar senatorii și deputații vor oferi un aviz consultativ.

Acest aviz este însă, obligatoriu, potrivit legii, în cazurile în care președintele României deleagă premierul pentru a participa la astfel de reuniuni.

Președintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie, a informat vineri Administrația Prezidențială.

„În virtutea dispozițiilor art. 80 alin. 1 din Constituția României și conform principiului cooperării loiale dintre autoritățile statului, așa cum acesta a fost interpretat și în jurisprudența Curții Constituționale, Președintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuția participării la reuniunile Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Subiectul participării la reuniunile Consiliului European au făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Victor Ponta, cât și între Klaus Iohannis și Victor Ponta.

Președintele Iohannis a afirmat, în luna septembrie, răspunzând unei întrebări, că Victor Ponta nu va participa niciodată la Consiliul European. Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în conferința de presa susținută înainte de plecarea la Bruxelles, la summit-ul Consiliului European, despre procedura privind reprezentarea României la Consiliul European.

„Primul ministru nu participă și nu va participa. Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European”, a răspuns Iohannis.

De asemenea, întrebat despre declarațiile premierului Victor Ponta referitoare la reprezentarea României la Consiliul European, potrivit cărora prezența președintelui nu își are rostul deoarece reuniunile sunt destinate premierilor, președintele Iohannis a spus că abordarea lui Ponta a fost „deplasată”.

Între Iohannis și Ponta au fost dispute și pe marginea participării fostului premier la alte reuniuni europene și internaționale, președintele acuzându-l pe prim-ministrul de atunci că nu s-a consultat cu el cu privire la mandatul Guvernului.

În luna octombrie, aproximativ o săptămână înainte de a demisiona, Victor Ponta afirma că cineva trebuie să facă publică poziția României, în condițiile în care „președintele nu face nimic” și tace la Bruxelles ca „surda în horă”. „Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavostră știți ce a făcut dânsul la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniștri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, știți cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce și tace din gură”, declara Victor Ponta.

Disputele privind reprezentarea României la Consiliul European au fost declanșate în vara lui 2012, în contextul crizei politice declanșate de suspendarea președintelui de atunci Traian Băsescu. Șeful statului a refuzat să-l delege pe premierul Victor Ponta pentru a participa la lucrările Consiliului European, iar șeful Executivului a sesizat Curtea Constituțională cu privirea la reprezentarea României la CE.

În sesizarea formulată de premierul Ponta se solicită să fie constatată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte, să se constate că acest conflict este generat de acțiunile concrete ale președintelui prin care își „arogă atribuții și competențe” care, potrivit Constituției, aparțin Guvernului și să stabilească faptul că președintele trebuia să-i delege prim-ministrului atribuția de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.

Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate, că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie. Mai mult, CC a stabilit că președintele este cel care reprezintă România la Consiliul European, având în vedere că, în calitatea sa de șef de stat, potrivit Constituției, reprezintă statul în relațiile de politică externă. CC a mai stabilit că președintele poate delega aceste atribuții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul