Premierul danez: „Sunt gata să trimit echipamente militare în Ucraina”

Premierul danez: „Sunt gata să trimit echipamente militare în Ucraina”
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 31/01/2022, 22:21

Danemarca este pregătită pentru a trimite echipamente militare în Ucraina, într-un context în care ţările occidentale îşi intensifică eforturile pentru a evita izbucnirea unui conflict cu Rusia, a spus luni premierul danez, Mette Frederiksen.

„Sunt gata să trimit echipamente militare în Ucraina. Oferim deja consiliere”, a afirmat Frederiksen în cadrul unei conferințe de presă.

„Ştim că există o cerere de consiliere în ceea ce priveşte securitatea cibernetică”, a adăugat ea.

Șeful executivului a mai spus că pentru moment nu se pune problema de a trimite soldaţi danezi în Ucraina: „Acest lucru nu este în discuţie”.

Mette Frederiksen: „Vrem să ajutăm”

„La fel ca alţii, vrem să ajutăm. Am convenit la nivel internaţional să adoptăm sancţiuni dacă Rusia atacă Ucraina”, a mai declarat premierul, potrivit AFP.

În cadrul unei vizite efectuate în urmă cu o săptămână la Copenhaga a şefului diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, guvernul danez l-a asigurat pe acesta de sprijinul său şi a anunţat decizia de a aloca un ajutor anual de aproape 80 de milioane de dolari pentru Kiev.

Planul de față se adaugă la un „program de sprijin” de 22 de milioane de euro anunţat la mijlocul lunii ianuarie de şeful diplomaţiei daneze, relatează publicația the Barrons.

Având în vedere posibilitatea unei invazii a Rusiei în Ucraina, Washingtonul pregăteşte cu aliaţii săi din NATO noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Dezbaterile pe situația ruso-ucraineană sunt programate să continue la începutul lunii februarie la Berlin.