• Publicat:
Știri

Premierul Viorica Dăncilă anunță că Guvernul nu va emite nicio ordonanță de urgență privind funcționarea justiției

Premierul Viorica Dăncilă anunță că Guvernul nu va emite nicio ordonanță de urgență privind funcționarea justiției
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, în debutul ședinței de Guvern, că Executivul nu va emite nicio ordonanță de urgență privind funcționarea sistemului judiciar, declarându-se uimită că acum sunt cerute măsuri de urgență chiar de cei care susțineau interzicerea ordonanțelor.

„Am observat că în spațiul public sunt lansate din nou discuții despre modul în care ar trebui să acționeze sau să nu acționeze Guvernul în privința sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru ca, după câteva fraze, în același text, să i se spună să nu dea ordonanțe de urgență. Mă uimește faptul că cei care susțineau că nu trebuie să mai fie adoptate OUG pe justiție și care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum să ia regim de urgență. Noi am înțeles votul de la referendum și așa cum am spus vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită OUG în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, Guvernul nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea ConsiliuluiSuperior al Magistraturii și consultarea organismelor internaționale în domeniu.

„În ceea ce privește recomandările organismelor internaționale privind funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.

Inchide