Presa străină anunță demisia lui Ponta și a Guvernului, în urma protestelor de stradă

Presa străină anunță demisia lui Ponta și a Guvernului, în urma protestelor de stradă
Publicat: 04/11/2015, 13:02
Actualizat: 04/11/2015, 19:59

„Îmi depun mandatul, demisionez și, implicit, Guvernul meu”, a declarat Ponta într-un comunicat, citat de ASSOCIATED PRESS.

Peste 20.000 de persoane au ieșit în stradă marți seara, într-un protest spontan, cerând demisia lui Ponta, a ministrului de Interne Gabriel Oprea și a primarului sectorului în care se află clubul Colectiv, scrie AP.”Rușine să vă fie!” și „Assasinii” au strigat protestatarii și au agitat steaguri ale României.

„Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului, perceput de mulți drept corupt, iar incendiul de vineri a sporit această furie”, comentează agenția americană de presă.

Președintele Klaus Iohannis a scris marți seara pe pagina sa de Facebook că „înțeleg ceea ce se cere și ceea ce se așteaptă, pe bună dreptate, cineva trebuie să-și asume responsabilitatea politică”, adăugând, citat de AP, „următorul pas este al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”.

Postul britanic de televiziune SKY NEWS, ziarele THE Guardian și THE TELEGRAPH, dar și presa canadiană preiau materialul AP.

REUTERS comentează că Ponta a demisionat în mod surprinzător la doar câteva ore după un protest în masă prin care s-a cerut demisia Cabinetului, în timp ce bilanțul victimelor incendiului de la clubul de noapte din București ajungea la 32 de morți.

Asupra lui „Ponta, singurul premier în exercițiu din această țară vizat de un proces de corupție, președintele Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidențiale din noiembrie, a exercitat presiuni să demisioneze”, amintește Reuters.

„Plecarea lui Ponta poate conduce la o realiniere politică în România, unde o coaliție de trei partide formează o majoritate în Parlament”, comentează agenția de presă, care amintește că Iohannis a anunțat că scopul său este să-i aducă pe foștii săi colegi liberali la putere.

„Probabil ați observat miile de oameni de seara trecută și ce au cerut”, a declarat Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD, stânga, la putere), anunțând demisia, citat de Reuters.

Miercuri, la ora locală 10.50, leul s-a depreciat cu 3%, la 4,4435 față de euro.

Ponta a ignorat în mod repetat îndemnuri la demisie și a anunțat că vrea să-și ducă mandatul la final, până în 2016, când sunt programate alegeri parlamentare, mai notează Reuters.

Premierul român Victor Ponta și-a anunțat miercuri demisia din funcție după drama care a avut loc vineri într-o discotecă din București, soldată cu 32 de morți, la o zi după o mare manifestație, la București, în cursul căreia protestatarii i-au cerut să plece de la putere, scrie AGENCE FRANCE PRESSE. Materialul AFP este preluat de presa franceză și belgiană.

Posturile paneuropean EURONEWS și britanic BBC anunță, în deschidere pe site-uri, demisia lui Ponta.

„Presiunea a crescut asupra lui Ponta de luna trecută. În octombrie a pierdut conducerea partidului în favoarea lui Dragnea, pe fondul unui scandal de fraudă fiscală și a devenit primul premier în exercițiu judecat pentru corupție”, comentează Euronews.

BBC adaugă că Ponta a respins în mai multe rânduri acuzațiile de corupție, acuzându-i la rândul său pe procurori de faptul că sunt „total neprofesioniști”. „Sper că demisia Guvernului va satisface oamenii care au ieșit în stradă”, a declarat el pentru un post românesc, citat de BBC.

„Protestele anticorupție din România îl doboară pe premier”, titrează site-ul EUOBSERVER, care comentează că itinerariul de marți seara al protestatarilor, care a condus la demisia Cabinetului, a relevat țintele furiei – Guvernul, în Piața Victoriei, Ministerul de Interne și Primăria Sectorului 4 din București. „Corupția ucide!”, „Ponta, demisia!” și „Asasini!”, au strigat protestatarii, scrie site-ul.

Proasta administrare a provocat suspiciuni de corupție, într-un oraș al cărui primar, Sorin Oprescu, a fost arestat în septembrie sub astfel de acuzații, comentează site-ul, notând că Piedone, a cărui demisie a fost cerută în urma incendiului de la clubul Colectiv, era favoritul la succesiunea lui Oprescu.

Premierul României și-a anunțat demisia în urma incendiului care a avut loc vineri într-o discotecă din București, soldat cu 32 de morți, anunță portalul rusesc SPUTNIK.

Demisia lui Ponta a fost anunțată de către liderul PSD Liviu Dragnea, scrie site-ul bulgar NOVINITE, precizând că acesta și-a anunțat ulterior demisia, la Palatul Victoria, recunoscând legitimitatea nemulțumirii din societate, amplificată de tragedia de la clubul Colectiv. Ponta a apreciat că ar fi o „eroare gravă” să ignore dorința poporului și că ar fi incorect să lase responsabilitatea oamenilor de pe teren, primarilor, secretarilor de stat și miniștrilor, scrie site-ul bulgar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună