Președintele Klaus Iohannis a câștigat procesul cu ANI. Decizia este definitivă

Redactor:
Biro Attila
Președintele Klaus Iohannis a câștigat procesul cu ANI. Decizia este definitivă
Curtea Supremă a anulat raportul prin care Klaus Iohannis a fost acuzat de incompaibilitate

Curtea Supremă a respins apelul ANI în cazul lui Iohannis. Pe scurt cazul a avut următoarele etape: ANI l-a acuzat pe Iohannis de incompatibilitate; el a contestat decizia; Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă care în final a menținut decizia. Astfel că raportul ANI prin care se constată că Iohannis ar fi fost în incompatibilitate este anulat. Decizia de astăzi nu mai poate fi contestată. De menționat este faptul că un raport al ICCJ în acestă speță arăta că nu există o practică unitară pe astefel de cazuri. 

Decizia e astăzi înlătură și posibilitatea ca Iohannis să își piardă mandatul de președinte. Acestă posibilitate exista numai în cazul în care era declarat incompatibil. Iohannis nu este singurul primar sau ales local declarat incompatibil de ANI pentru că a făcut parte adunarea generală a unei societăți de stat. 

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că  primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

ANI a subliniat că potrivit legii un primar nu poate fi și reprezentant al municipiului într-o companei de stat. „Funcția de primar și viceprimar (…) este incompatibilă cu (…) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”, a arătat ANI într-un comunicat.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a invalidat raportul ANI. Adică judecătorii au spus că Iohannis nu a încălcat legea și că interpretarea ANI este eronată. ANI a contestat decizia la Curtea Supremă.

Prin decizia Instanței Supreme „este confirmată soluția Curții de Apel Alba-Iulia din septembrie 2013”, reamintește la rândul său Președinția într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, „președintele a fost convins, încă de la început, că nu s-a aflat într-o situație de incompatibilitate și, de aceea, nu a recurs la niciun fel de excepție care ar fi fost de natură să amâne această pronunțare”.

Iohannis „își afirmă încrederea în profesionalismul și independența sistemului judiciar și recomandă tuturor oamenilor politici să răspundă cu promptitudine oricăror solicitări din partea Justiției”, adaugă Președinția.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide