Președintele României le-a cerut liderilor europeni să ajute Republica Moldova, care are nevoie de sprijin energetic imediat

Președintele României le-a cerut liderilor europeni să ajute Republica Moldova, care are nevoie de sprijin energetic imediat
Sursă Foto - digi24.ro
Publicat: 07/10/2022, 22:54
Actualizat: 07/10/2022, 22:54

Președintele Klaus Iohannis a pledat vineri, la summitul UE de la Praga, pentru susținerea Republicii Moldova, stat vulnerabilizat de războiul din Ucraina, arătând că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic al acestei țări, care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece. 

Președintele României a participat, vineri, 7 octombrie 2022, la o reuniune informală a Consiliului European, care a avut loc la Praga, în Republica Cehă, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Principalele subiecte ale reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina, pe toate dimensiunile, evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării, precum și situația economică la nivel european, arată un comunicat al Administrației prezidențiale.

În contextul noilor escaladări generate de Federația Rusă, Iohannis a pledat pentru menținerea unui „răspuns puternic, prompt și clar” din partea Uniunii față de agresiunea Federației Ruse și a respins cu fermitate acțiunea de anexare ilegală a celor patru regiuni ale Ucrainei.

Președintele României a salutat adoptarea unui nou set de măsuri restrictive, al optulea, arătând că este necesar să se mențină o presiune ridicată asupra Federației Ruse și a subliniat, totodată, importanța coordonării transatlantice și cu alți parteneri internaționali.

„El a reiterat poziția României privind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și continuarea sprijinului constant al țării noastre, pe multiple planuri, inclusiv în pregătirea iernii. Totodată, a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție, evidențiind necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces”, arată comunicatul Președinției.

În acest context, președintele României a subliniat încă o dată preocuparea față de efectele războiului asupra altor parteneri din regiune, accentuând necesitatea continuării susținerii Republicii Moldova, „un stat extrem de vulnerabil în fața acestor evoluții”.

În contextul în care Federația Rusă folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE, liderii europeni au reiterat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, și prin măsuri menite să reducă cererea de energie, potrivit Digi24.ro.

Energia, o problemă la nivel european

În ceea ce privește securitatea energetică, discuțiile liderilor europeni au vizat, în special, impactul prețurilor ridicate la energie asupra populației și industriei și necesitatea unui răspuns european coordonat pentru abordarea acestei situații.

„Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea coordonării la nivelul UE, în vederea depășirii provocărilor comune din acest domeniu, salutând măsurile adoptate până în prezent, dar subliniind că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie. În contextul menținerii nivelului ridicat al prețurilor la energie, preocupare constantă pentru țara noastră, președintele României a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale”, precizează comunicatul.

De asemenea, Klaus Iohannis a pledat pentru necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructură și consolidarea interconexiunilor, salutând în acest context operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase