Președintele Sed Lex îl dă în judecată pe șeful ANAF, care l-a făcut „MAFIOT” și „ȘPĂGAR”

Președintele Sed Lex îl dă în judecată pe șeful ANAF, care l-a făcut „MAFIOT și „ȘPĂGAR
Publicat: 13/11/2015, 13:55

„Referitor la acuzațiile pe care mi le aduce domnul Gelu Ștefan Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, am depus o plângere penală, dându-i astfel ocazia de a-și proba afirmațiile referitoare la faptul că sunt „mafiot” și „șpăgar”. Însă, pentru președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, care trebuie să fie mai presus de orice suspiciune de evaziune, se ridică câteva întrebări simple, ținând cont de faptul că este unul dintre cei mai bogați bugetari din România”, scrie Marica într-un comunicat.

Astfel, Marica întreabă dacă Diaconu „în perioada anilor 1997 – 2000 a contribuit la înființarea și dezvoltarea firmei duty-free Compty Prod Exim, prin persoanele interpuse Costica Dumitrescu și Cristian Popa, din poziția de director al Direcției de Proceduri Vamale din cadrul Direcției Generale a Vămilor (se știe că firmele duty-free au fost închise deoarece erau cele prin care se făcea cea mai mare contrabandă cu țigări, parfumuri, băuturi, iar dânsul răspundea în perioada 1997-2000 tocmai de combaterea acesteia)”.

Totodată, continuă Marica, s-ar pune întrebarea dacă, în data de 13 noiembrie 2001, familia șefului ANAF s-a asociat cu firma Compty Prod Exim, „oficializând” astfel relația de colaborare cu firma duty-free, cu toate că Diaconu avea atunci funcția de director general adjunct al Direcției Generale de Soluționare a Constestațiilor, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

În continuare, Marica se întreabă dacă, în perioada anilor 2004 – 2007, când a devenit șeful vămilor din România, Diaconu nu a fost în regim de incompatibilitate, „firma domniei sale preluată de la cele două persoane interpuse operând în magazinele duty-free pe care, prin atribuțiile care îi reveneau, urma să le controleze pentru a combate evaziunea și a stopa contrabanda”.

Liderul sindical mai spune că se pune întrebarea dacă, în anul 2009, firma s-a asociat cu un off-shore, dacă în perioada anilor 2009 – 2015 Diaconu „a folosit mai multe vânzări succesive de firme off-shore, pentru a pierde urma primei firme, care deținea 50% din acțiunile firmei duty-free” și dacă este adevărat că firma off-shore este reprezentată de ginerele său, fiind astfel acționar majoritar la Hotelul Internațional din centrul Bucurestiului, evaluat de specialiști la 42 milioane de euro.

„Cam acesta este, în puține cuvinte, domnul Gelu Ștefan Diaconu, care administrează banii românilor (…). O să scoatem o carte dedicată modului în care dânsul, din poziția de bugetar, a reușit să pună bani deoparte, probabil din alocațiile copiilor, pentru a construi unul dintre cele mai impunătoare hoteluri din București. Pe care, absolut întâmplător, uitase în prima fază uitase să îl declare în declarația de avere, iar Agenția Națională de Integritate omite de ani buni să îl verifice temeinic. Oare ce vor face cei care trebuie să verifice proveniența marilor averi, funcționari care sunt în subordinea domniei sale?”, mai spune Marica în comunicatul său.

Liderul sindical mai spune că adresează aceste întrebări, în mod public, președintelui ANAF, care „justifică orice măsură abuzivă, prin respectarea unor criterii de integritate, inaplicabile însă domniei sale”.

Peste 100 de sindicaliști din Alianța Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex au protestat, joi, la sediile Ministerului Finanțelor și ANAF, cerând demisia președintelui ANAF, Gelu Diaconu, pe care îl acuză că s-a răzbunat pe angajații care au protestat în 3 noiembrie, împiedicându-i să susțină examene.

Sed Lex a susținut că președintele ANAF a dispus, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcționarilor publici din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, schimbarea locurilor de desfășurare și a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici. Astfel, foarte mulți participanți la examene ar trebui să se deplaseze între 100 și 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce și la destabilizarea funcționării instituțiilor în care își desfășoară activitatea, urmând ca pentru două – patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între orașe, au arătat reprezentanții Sed Lex.

Gelu Ștefan Diaconu a reacționat dur la adresa președintelui Sed Lex, Vasile Marica, după anunțul protestelor, spunând că acesta este un personaj nociv, cu care nu va negocia niciodată, și a precizat că examenele de promovare sunt organizate potrivit legii.

„Vasile Marica, veriga de legătură dintre grupurile de interese locale și câțiva locotenenți personali ai acestuia, speriați de gândul că nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic, însă am datoria de a explica opiniei publice și angajaților onești din ANAF următoarele lucruri: Prezența unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă și oferă garanția că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica și al găștii acestuia, preocupați doar să profite de pe urma unor funcții publice”, a declarat Diaconu, într-un comunicat.

El a arătat că, potrivit prevederilor legale, examenele de promovare sunt organizate de angajator, respectiv de direcțiile regionale, acestea având personalitate juridică.

„Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frățiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal și fiscal, însă a venit momentul să înțeleagă până și el că nu mai poate trăi la nesfârșit din șpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă. (…) În ce privește solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot îmbrăcat în haina sindicalistului preocupat de soarta adevăraților funcționari, am un singur lucru de spus: afirm public că aceasta este la dispoziția noului prim-ministru la orice oră din zi și din noapte, așa cum a fost dintotdeauna”, a mai spus Diaconu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson