Președintele Tribunalului Militar Iași, judecat după ce a promis că va interveni la alți magistrați pentru 50.000 de eruo

Președintele Tribunalului Militar Iași, judecat după ce a promis că va interveni la alți magistrați pentru 50.000 de eruo
Publicat: 08/12/2014, 15:08

Judecătorul Radu-Dimitrie Tărniceriu este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu .

În același dosar a fost trimis în judecată fostul primar al comunei ieșene Gorban, Ioan Leonte, acuzat de cumpărare de influență, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals intelectual, instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals. Leon, în prezent comisar în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Iași, administra la data faptelor firma Pescăruș 2005, deferită și ea justiției în acest dosar.

De asemenea, vor fi judecați Emanuel Osoianu, pentru trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru, asociat unic și administrator al societății comerciale Lichidator Master Consulting IPURL Iași, pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. În fața instanței va ajunge și Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenției Domeniilor Statului Iași, acuzat de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Conform rechizitoriului procurorilor, între 2007și 2011, Ioan Leonte, prin acțiuni de fals și abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influență, cu ajutorul lui Florin Diaconu, Gina Păcuraru, Emanuel Osoianu și Radu Dimitrie Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren de 282 de hectare de teren ce aprținea statului, să fie întabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei Pescăruș 2005 SRL Gorban.

Terenul respectiv se afla parțial în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și parțial în domeniul public al comunei ieșene Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunțării deciziei civile într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Iași – Secția Civilă, rămasă definitivă prin hotărârea Curții de Apel Iași – Secția civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societății asupra terenului în cauză, în cartea funciară a localității Gorban.

Mai exact, în august și septembrie 2010, Leonte Ioan a promis că le va da 50.000 de euro lui Emanuel Osoianu și judecătorului Tărniceriu pentru ca, împreună, să intervină pe lângă magistrații din cadrul Tribunalului Iași implicați în soluționarea acelui dosar, promisiune acceptată de cei doi.

„Intervenția avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinței civile a Judecătoriei Răducăneni, județul Iași, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanții societății comerciale SC Pescăruș 2005 SRL împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Răducăneni, județul Iași. Suma de 50.000 euro promisă inițial de Leonte Ioan în schimbul pronunțării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iași, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operațiune, urmând să fie împărțită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie și Osoianu Emanuel”, conform DNA.

Pentru a avea garanția că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunțarea deciziei civile, în schimbul ajutorului primit, Leonte i-a cedat lui Osoianu Emanuel o participație la firma beneficiară a deciziei judecătorești, SC Pescăruș 2005 SRL, printr-o operațiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu a devenit asociat cu 20% la firma în cauză.

„Judecătorul Tărniceriu Radu-Dimitrie, împreună cu Osoianu Emanuel , Păcuraru (fostă Iacob) Gina și Diaconu Florin, a sprijinit demersurile lui Leonte Ioan, asigurându-i consilierea și facilitându-i depunerea, la dosarul cauzei, a înscrisurilor justificative. Ca urmare a acelor demersuri, cei doi magistrați din cadrul Tribunalului Iași, învestiți cu judecarea cauzei, au pronunțat, fără vinovăție, decizia civilă prin care s-a admis apelul formulat de SC Pescăruș 2005 SRL”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Astfel, în perioada ianuarie – decembrie 2010, interval de timp în care dosarul cauzei s-a aflat pe rolul instanțelor, judecătorul Tărniceriu Radu-Dimitrie a asigurat consilierea – prin „angajarea” unui avocat aflat în anturajul său care să îl asiste și să îl reprezinte pe inculpatul Leonte Ioan în demersurile sale judiciare, a urmărit evoluția cauzei civile și l-a informat pe Ioan Leonte, prin intermediul lui Emanuel Osoianu, cu privire la situația dosarului. Totodată, a facilitat depunerea, la dosarului cauzei, a unor documente, prin încălcarea procedurii interne a instanței cu privire la depunerea de către justițiabili a cererilor și înscrisurilor la dosare.

„Prin respectiva decizia judecătorească a Tribunalului Iași, Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliarã Răducăneni, județul Iași, a fost obligat sã întabuleze, în favoarea societății SC Pescăruș 2005 SRL, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 282,5 de hectare, teren amplasat în extravilanul localitãții Gorban, județul Iași, în condițiile în care acesta face parte din domeniul public al statului”, susțin anchetatorii.

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și comuna Gorban au fost prejudiciate cu aproapte două milioane de lei, în urma demersurilor persoanelor implicate în dosar.

„Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate prin infracțiunile ce fac obiectul prezentei cauze s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra suprafeței de 282, 5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, județul Iași, intabulat în favoarea SC Pescăruș 2005 SRL”, conform DNA.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji