• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Prețul de nimic pentru care românii își vând pădurile

Prețul de nimic pentru care românii își vând pădurile
Mii de hectare de pădure au ajuns să fie vândute pe Internet, iar vânzătorii își asigură clienții că vor putea exploata pădurea în totalitate.

Un anunț postat pe cel mai mare site de vânzări online din China sună astfel: 94 de hectare de pădure din comuna Strunga, județul Iași, 165.000 de euro. Cu toate că specialiștii din domeniu spun însă că acest lucru nu este posibil fără a fi comise ilegalități.

Într-un alt anunț se vând o mie de hectare de pădure din județul Gorj, de pe care se pot tăia peste 350.000 de metri cubi de lemn.

Jurnaliștii TVR au contactat proprietarul respectivei păduri:

Reporter: Anunțul cu pădurea mai este valabil?

Proprietar de pădure: Care?

Reporter: Ăla din Gorj, cu 1000 și ceva de hectare.

Proprietar de pădure: Da.

Reporter: Mă interesez pentru un cetățean canadian.

Proprietar de pădure: Veniți cu cetățeanul canadian în agenție și vorbim pe urmă.

 

De asemenea, o femeie din Caraș Severin își vinde pădurea:

Reporter: Eu sun din partea cetățeanului canadian, cu dânsul o să tratați. E un străin, nu aveți nimic împotriva să i-o dați, nu?

Proprietară de pădure: Nu. N-am nicio problemă. Sunt 30 de hectare și prețul este 65.000 euro. Se mai poate negocia. (…) Poate fi exploatată. Aveți drumuri de acces, este marcată.

 

Românii sunt tentați să vândă pădurile pe nimic, indiferent de cine sunt cumpărătorii sau ce intenții au, spun cei care activează în domeniul silvic. Prețul, care este de cel puțin trei ori mai mic decât în oricare țară a Uniunii Europene, ajunge la aproximativ 3000 de euro pe hectar, scrie tvr.ro.

„După o evaluare de anul trecut, noi știm că sunt aproximativ 100.000 de hectare de păduri vândute la grupuri de proprietari din afară”, precizează Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor.

După înstrăinare, în cele mai multe cazuri, noii proprietari încep și tăierile ilegale, spun specialiștii, pentru că legile sunt permisive.

Gândul a scris că România pierde 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, potrivit datelor ultimului raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza informațiilor autorităților, defrișările ilegale în perioada 2013 -2014.

Inchide