Prima țară europeană care ar putea interzice copiilor lovirea mingii cu capul

Prima țară europeană care ar putea interzice copiilor lovirea mingii cu capul
Publicat: 16/01/2020, 17:37

Asociația de Fotbal a Scoției ar fi luat această decizie în urma unui raport care arată că fotbaliștii care au jucat cu mingi grele, pe stil vechi, ar putea risca să dezvolte demență, mai spune sursa citată.

În 2015 a fost deja introdusă interdicția pentru copii a lovirii mingii cu capul în Statele Unite.

Anul trecut, fostul jucător britanic Ryan Mason a cerut să fie interzisă lovirea mingii cu capul de către copii. Acesta a jucat pentru Tottenham înainte să fie nevoit să se retragă în februarie 2018 din cauza unei accidentări la cap, după coliziunea cu un al jucător.

Mason, care acum antrenează echipa Tottenham de tineri sub 18 ani, a sugerat că juniorii au folosit mingi de burete ca să învețe să lovească balonul cu capul, în defavoarea mingilor mai grele.

Cum s-a ajuns la această decizie

Un studiu dat publicității în luna octombrie a anului trecut a demonstrat legătura între afecțiunile creierului și foștii fotbaliști. Raportul sugerează că jucătorii sunt de trei ori mai predispuși la deces sau demență. De atunci au fost discuții în legătură cu măsurile care ar trebui luate.

Chiar dacă nu există o dovadă solidă pentru a lega fotbalul de dementă, doctorul Federației Scoțiene de Fotbal John MacLean spune că limitarea lovirii mingii cu capul pentru tineri este o măsură de bun simț.

„Trebuie să facem niște pași pragmatici din moment ce trebuie să reducem povara pentru copii, iar antrenamentele dese cu capul sunt mult mai dese decât în timpul meciurilor”, a explicat John MacLean.

Cum rămâne cu alte zone din UK?

Până în prezent, doar Federația Scoțiană de Fotbal ia în calcul o astfel de măsură. Federația Britanică de Fotbal susține că „nu este nicio dovadă” care să susțină interdicția pentru jucătorii tineri de fotbal.

Reprezentanții Federației Britanice de Fotbal a relatat, pentru BBC este important să existe o dovadă în acest sens.

„Considerăm că este important să luăm o astfel de decizie pe baza unor dovezi științifice. În momentul de față nu există asemene dovezi care să sugereze că lovirea cu capului a mingii ar trebui interzisă în fotbalul pentru juniori. De fapt, lovirea balonului cu capul nu este atât de răspândită în jocurile copiilor, cum cred oameni. Analiza noastră arată că în medie sunt 1.5 lovitori ai mingii cu capul în fotbalul pentru tineri”, au susținut reprezentanții Federației Britanice de Fotbal, pentru BBC.

Foto: Pixabay