Prima zăpadă provoacă haos în Europa: drumuri blocate și aeroporturi închise. România rămâne sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat: 27/12/2014, 19:24

Primele ninsori au creat haos în Marea Britanie, presa din Regat acordând spații largi problemelor survenite odată cu primele căderi de zăpadă. Transporturile au fost perturbate pe numeroase drumuri, iar zborurile au fost și ele afectate, fiind redirecționate de pe aeroportul din Liverpool către cel din Manchester, în vreme ce aeroportul din Leeds a fost închis.

Serviciul de meteorologie a emis alerte cod galben – care îndeamnă la prudență – de ninsoare și polei în cea mai mare parte a Scoției. De asemenea, alerte de polei au fost emise, de asemenea, pentru Irlanda de Nord, iar alerte de ninsoare în numeroase părți din Anglia și estul Țării Galilor.

Alertă de vânt puternic și ninsori în Franța

În Franța, 22 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu de vânt puternic și ninsori. Duminică, temperaturile rămân negative, iar vântul va sufla puternic, în sudul Franței fiind estimată o viteză de 130 km/h.

Mediafax Foto/AFP

Ninsori puternice, anunțate în Ungaria

Direcția Națională ungară pentru Protecție în caz de catastrofe (OKF) i-a avertizat pe șoferi să se pregătească pentru ninsori puternice, preconizate în vestul țării începând de sâmbătă și în sud începând de duminică.

OKF i-a îndemnat pe șoferi să călătorească doar cu rezervoarele pline, echipați de condus pe timp de iarnă și să ia cu ei pături și băuturi.

Cauciucuri de iarnă, lanțuri pentru circulat pe zăpadă și lichid antigel sunt indispensabile, a apreciat Daniel Mukics, un adjunct al purtătorului de cuvânt OKF.

Ninsorile pot fi însoțite, în unele zone, de rafale de vânt de până la 70 de kilometri pe oră, se arată într-un comunicat.

Codul galben se extinde în România. Porturile rămân închise

31 de județe și Bucureștiul rămân sub cod galben de ninsori și viscol până duminică, când acesta va fi extins la 34 de județe. În cursul dimineții de sâmbătă, din cauza vântului puternic, toate porturile din județul Constanța( Midia, Mangalia, Constanța Sud, Constanța Nord și Canal Dunăre-Marea Neagră) tau fost închise traficului maritim, respectiv fluvial.

Nu s-au înregistrat drumuri închise sau blocate din cauza ninsorii, traficul pe Valea Prahovei fiind însă îngreunat din cauza numărului mare de mașini care se deplasau pe direcția București-Brașov.

Duminică dimineață, la ora 10.00, ministrul de Interne a convocat o ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care se va desfășura în sistem de videoconferință cu prefecții și reprezentanții structurilor teritoriale de ordine și siguranță publică.

Un nou cod galben va fi în vigoare de duminică, ora 20.00, până luni la ora 23, când se vor semnala ninsori, intensificări ale vântului, precipitații mixte, polei în 34 de județe și București. .

Începând de duminică seara (28 decembrie) ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a țării, iar în sud și sud-est vor fi abundente și se va depune un strat nou și consistent de zăpadă. În Lunca Dunării și în Dobrogea precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei.

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea și în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

Atenționarea este valabilă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara, Caraș Severin, Timiș, Arad, Botoșani și Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...