Primar din județul Harghita, amendat după ce a arborat un drapel roșu-alb-verde: E steagul maghiarimii

Primar din județul Harghita, amendat după ce a arborat un drapel roșu-alb-verde: E steagul maghiarimii
Publicat: 07/02/2013, 18:33
Actualizat: 28/09/2018, 02:24

Primarul comunei harghitene Mădăraș, Biro Laszlo, a fost amendat, joi, cu 4.000 de lei, pentru arborarea drapelul altui stat pe clădirea Primăriei, având culorile roșu-alb-verde, edilul afirmând că este vorba de „steagul maghiarimii de pretutindeni”, și nu despre cel al Ungariei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a mers, joi, în comuna Mădăraș, pentru a-i înmâna personal primarului localității, Biro Laszlo, procesul-verbal de contravenție privind încălcarea normelor metodologice de aplicare a legii privind arborarea drapelului de stat al României, intonarea imnului de stat și utilizarea sigiliilor cu stema României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Unii dintre primarii din județul Harghita, bineînțeles că nu toți, refuză să aplice prevederile în privința simbolurilor, care sunt și un atribut al suveranității statului. De aceea, sunt nevoit să aplic sancțiunile prevăzute de cadrul legal”, a declarat Jean-Adrian Andrei.

Primarul comunei Mădăraș a fost avertizat că nu a respectat prevederile articolului 2, alineat 3 din HG 1157/2001, potrivit căruia la intrarea principală în sediul primăriei trebuie să fie arborate două drapele naționale care să încadreze stema României și a fost amendat pentru arborarea drapelului altui stat, fapt care contravine prevederilor articolului 6 al aceluiași act normativ.

Primarul comunei Mădăraș, Biro Laszlo, a declarat că aplicarea amenzii în valoare de 4.000 de lei de către prefect este „o greșeală”, spunând că nu a arborat drapelul altui stat, și „drapelul maghiarimii de pretutindeni”.

„Drapelul care este arborat nu este drapelul Ungariei, este drapelul maghiarimii de pretutindeni, este simbolul nostru și trebuie respectat și de alte națiuni și popoare. Sunt situații în care legile nescrise trec peste legile scrise și la ora actuală este vorba despre o lege nescrisă. Eu consider că nu sunt în afara legii, nu consider că am făcut vreo greșeală”, a spus Biro.

El a afirmat că nu va îndepărta de pe sediul Primăriei steagul roșu-alb-verde, afirmând că „drapelul se află la locul potrivit”.

„A venit timpul pentru recalcularea, refacerea legăturilor între două popoare, român și maghiar, și așteptăm din partea altor națiuni respectul cu care și noi ne apropiem de ele. (..) Noi nu cerem nimic de la nimeni, noi vrem să lucrăm în liniște și în pace, noi vrem să creăm, de aceea am acceptat mandatul de primar, ca să creez valori nu numai pe plan material, ci și imaterial, vreau să respect și legile scrise, dar și pe cele nescrise”, a afirmat Biro.

Primarul a mai spus că drapelul roșu-alb-verde cu stema Ungariei a fost arborat cu caracter permanent pe sediul Primăriei Mădăraș începând din 2006 și că va contesta amenda la Judecătoria Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a cerut, în 8 ianuarie, primarilor și șefilor de instituții publice din județ să arboreze drapelele altor state doar în condițiile legii și nu cu caracter permanent, în caz contrar urmând să fie amendați cu până la 5.000 de lei.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a trimis o circulară instituțiilor publice și tuturor primăriilor din județ, cuprinzând prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

În document, el le-a cerut edililor și șefilor instituțiilor publice să arboreze drapelele altor state doar în condițiile prevăzute de legislație, recomandându-le să o respecte pentru a nu fi sancționați.

„Pe majoritatea clădirilor instituțiilor publice și ale primăriilor din județ au fost arborate și alte steaguri în afara drapelului României. Le-am solicitat, astăzi (marți – n.r.), primarilor și șefilor de instituții publice să respecte prevederile legii 75 din 1994 și ale hotărârii de Guvern nr. 1157din 2001”, a declarat, în 8 ianuarie, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, joi, că a cerut prefecturilor, Jandarmeriei și Poliției să aplice toate dispozițiilor legale cu privire la arborarea în România a drapelului altui stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord