Primarul din Gheorgheni, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a ajuns în arest la domiciliu

Primarul din Gheorgheni, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a ajuns în arest la domiciliu
Publicat: 18/04/2015, 12:53

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins propunerea procurorului de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul lui Mezei Janos și a dispus punerea acestuia de îndată în libertate, decizia fiind definitivă.

Astfel, primarul din Gheorgheni a fost plasat în arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile. Pe durata arestului la domiciliu, Mezei Janos trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi și libertăți, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanță ori de câte ori este chemat și nu are voie să comunice cu un suspect, dar și cu mai mulți martori din dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu și șantaj. În cazul în care acesta încalcă cu rea-credință obligațiile care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Primarul Mezei Janos a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu și șantaj, el fiind prezentat apoi Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă instanța a decis atunci ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Pe perioada măsurii preventive, lui Mezei Janos i s-a interzis să exercite funcția de primar, dar și să comunice, direct sau indirect, cu anumite persoane.

Cu toate acestea, potrivit procurorilor DNA, Mezei Janos a continuat să se comporte, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, încercând să determine consilierii locali să adopte în ședință textul unei scrisori al cărei inițiator a fost el însuși. Documentul urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva edilului.

Totodată, Mezei Janos ar fi determinat o persoană din Primăria Gheorgheni să ia înregistrările dezbaterilor ședinței Consiliului Local din 16 februarie de la consilierul la care se aflau și să i le trimită acasă, în condițiile în care o copie a acestor înregistrări putea fi obținută de persoanele interesate numai dacă ar fi fost depusă o cerere în acest sens și solicitantul ar fi plătit cheltuielile pentru realizarea copiei.

În aceste condiții, procurorii anticorupție au extins acțiunea penală față de Mezei Janos cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la delapidare.

Astfel, procurorii au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă, iar în 19 martie Curtea de Apel Târgu Mureș a decis arestarea preventivă a primarului.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se arăta că, în cursul anului 2013, Mezei Janos, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, județul Harghita, și-a exercitat în mod fraudulos atribuțiile de serviciu, încheind, în numele municipiului, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafață de 400 de metri pătrați, amplasată pe malul Lacului Roșu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condițiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. Monturist S.R.L de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinței bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către societatea respectivă).

De asemenea, în 17 ianuarie, Mezei Janos l-a somat pe administratorul S.C. Monturist S.R.L, care este denunțătorul în acest caz, ca, până în 19 ianuarie, ora 09.00, să vină la sediul Primăriei și să-și prezinte demisia, în caz contrar „urmând să sufere consecințe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale și/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci și locui în municipiul Gheorgheni”.

„În acest mod, Mezei Janos încerca să îl determine pe administratorul S.C. Monturist S.R.L să renunțe la demersurile sale legitime de a obține, prin diverse demersuri legale (acțiuni civile în justiție, denunțuri penale etc.), restabilirea integrității patrimoniului societății. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea și pe viitor a folosinței netulburate a terenului obținut ilegal de către reprezentantul firmei care obținuse, în nod nelegal, terenul de 400 metri pătrați”, susținea DNA.

Primarul Mezei Janos declara atunci, corespondentului MEDIAFAX, că la perchezițiile care avuseseră loc procurorii anticorupție i-au cerut „toate actele în legătură cu Monturist”.

„M-au întrebat în legătură cu Monturist – este firma noastră, a primăriei, unde suntem proprietari cu 48%. Nu știm ce vor deocamdată, mi-au zis să dau toate actele în legătură cu Monturist. Eu sunt acasă și sunt (n.r. – procurorii DNA) la mine, și la primărie, și nu știu pe unde mai sunt, și ne cer toate documentele. Eu nu am nimic cu chestia asta, este un denunț, se pare fals, pe care domnii trebuie să-l vadă și să-l controleze”, spunea primarul.

El preciza că nu este implicat deloc în firma respectivă.

Mezei Janos este membru al Partidului Civic Maghiar și se află la al doilea mandat consecutiv în funcția de primar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea