Primarul Iașiului: Oliver Stan își exprimase public, la Suceava, intenția de a dinamita universitatea

Primarul Iașiului: Oliver Stan își exprimase public, la Suceava, intenția de a dinamita universitatea
Publicat: 09/07/2013, 17:43
Actualizat: 27/09/2018, 21:44

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, susține că bărbatul care a vrut să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică locuia la Cârlibaba (Suceava), unde și-ar fi exprimat public intenția de a dinamita universitatea din Iași, Nichita spunând că aceia care știau ar fi trebuit să anunțe autoritățile.

Gheorghe Nichita a spus, marți, într-o conferință de presă, că Oliver Stan locuia într-un adăpost improvizat în localitatea suceveană Cârlibaba.

„De ceva timp, el stătea în județul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iași. Asta o știu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunțe mai departe structurile statului. Dacă Poliția din Iași știa, poate că acest om era monitorizat”, a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iașiului a mai spus că bărbatul a fost amendat în județul Suceava pentru port de armă albă și că a discutat la un moment dat inclusiv cu viceprimarul localității Cârlibaba.

„I-a spus viceprimarului că are o misiune pe pământ. S-au găsit acolo unde stătea el și niște schițe și planuri prin care pregătea detonarea bombei la Iași. Deci erau niște semnale că vrea să fie ascultat. Viceprimarul de acolo trebuia să anunțe mai departe alte instituții, dacă acest om a venit la el”, a spus primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultății de Electronică din Iași, a fost reținut, în noaptea de luni spre marți, pentru acte de terorism, iar potrivit procurorilor DIICOT Iași, el va fi dus la Institutul de Medicină Legală din Iași pentru expertiză psihiatrică.

Luni dimineață, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultății de Electonică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Iași, care funcționează în Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice și 41 de studenți din anul al patrulea care susțineau examenul de licență. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliția.

Decanul Facultății, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta și a încercat să îl convingă să nu pună în practică amenințările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute și că vrea să vină Poliția.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reușit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, și a sunat la 112.

„Nu îl cunoștea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reușit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat ușa deschisă și am reușit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înțeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărcătură foarte mare. Dacă nu aș fi reușit să ies și să sun la Poliție probabil că ne-am fi trezit într-o situație de luare de ostatici. A fost șocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că „bărbatul era cablat și se pregătea să detoneze materialele explozive”.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanșatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanșare.

Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenți.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate și s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanți ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un câmp din apropierea comunei ieșene Popricani, unde a fost detonat.

Luni seară, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la Poliție, Stan a fost dus la locuința sa din cartierul Tătărași din Iași, pentru percheziții.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul le-a răspuns jurnaliștilor: „Ca să vină televiziunile”. El le-a mai spus jurnaliștilor că ceea ce a făcut a fost „de la Dumnezeu”.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă și a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 și 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut în îngrijire pe bărbat, a spus că acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

Oliver Stan a scris pe contul său de pe o rețea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnică „Gheorghe Asachi”, după ce a absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță” și că lucrează la „God”.

Bărbatul a scris o carte, „Prima mea luptă”, în care își povestește viața și relatează experiențele trăite la Spitalul Socola: „Mi se oferă doar poziția socială de bolnav psihic. Cum aș putea oare să lupt împotriva acestei nedreptăți pe care mi-o face lumea ? (…) Adevărata mea problemă este teama asta de oameni. Am devenit un fel de animal sălbatic care nu suferă sa se apropie de oameni”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×