Primele stații de ÎNCĂRCARE a mașinilor ELECTRICE au fost inaugurate de Primăria Capitalei. CÂT COSTĂ încărcarea

Primele stații de ÎNCĂRCARE a mașinilor ELECTRICE au fost inaugurate de Primăria Capitalei. CÂT COSTĂ încărcarea
Publicat: 15/12/2018, 02:28
Actualizat: 26/03/2019, 01:49

„Înregistrăm azi o premieră, chiar dacă este una timidă, este una importantă, pentru aplicarea atât a Planului de Mobilitate Urbană din Capitală, cât și a Planului Integrat de Calitate a Aerului, și inaugurăm șapte stații de încărcare a mașinilor elecrice, în trei parcări de pe raza Sectorului 4. Timp de doi ani, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de astfel de stații de încărcare pentru mașinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro„, a declarat primarul general Gabriela Firea, care a participat la inaugurarea stațiilor de la Palatul Copiilor.

„Sunt două tipuri diferite de stații, unele mai rapide, de mari dimensiuni, altele mai mici. Cele mici costă 4.000 de euro, iar stațiile mari costă între 30.000 – 31.000 de euro,” a declarat primarul general al Capitalei, care a precizat că în București există doar 900 de mașini electrice.

Până la jumătatea anului viitor, Primăria intenționează să monteze alte 40 de stații în puncte centrale din oraș, în Piața Victoriei, Piața Universității, Obor, Ateneu, Alba Iulia și Piața Operei.

„În România nu sunt foarte multe, din păcate, mașini electrice, în jur de 1.600, dintre care 900 sunt în Capitală, dar cred că acest început, timid, trebuie să fie unul simbolic și trebuie să fie de durată pentru că este o necesitate.(…) Treptat, trebuie să renunțăm la toate tipurile de autovehicule care sunt poluante”, a adăugat Firea.

Încărcarea se face printr-o aplicație

„Modalitatea de încărcare se face printr-o aplicație, iar costul este de 1,25 lei cu TVA pe fiecare unitate de încărcare”, a mai spus Firea. Întrebată de ce alte primării din țară oferă acestserviciu gratuit, iar la București costă, Firea a spus „pentru că trebuie acoperite niște costuriși ne gândim și la această variantă”.

Unde sunt amplasate stațiile și cât costă o încărcare

Cele șapte stații au fost deschise în următoarele zone: 4 stații în parcarea din Str.Pridvorului, intersecție cu Str.Secerei, 2 stații în parcarea din str.Izvorul Rece și o stație în parcarea din str.Racoviță (lângă depoul Societății de Transport București).

O încărcare durează, la o stație cu încărcare rapidă, între 40 de minute și 2 ore, în funcție de mașină, iar la stația normală, între trei și 6 ore. Costul pentru o încărcare completă este de 30 de lei.

Foto: Hepta

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase