Primul oraș din România unde ar putea fi interzise investițiile care ar produce poluare prin „noxe, mirosuri și zgomot”. Consilier: Este cea mai mare prostie

Primul oraș din România unde ar putea fi interzise investițiile care ar  produce poluare prin „noxe, mirosuri și zgomot. Consilier: Este cea mai mare prostie
Publicat: 18/10/2015, 16:53

Consiliul Local Timișoara a votat o hotărâre care ar putea scoate marii poluatori în afara orașului. Agenții economici vor fi obligați să reducă disconfortul produs la cel puțin jumătate din cât este permis prin lege ori să se relocheze. Se interzice totodată aprobarea de investiții generatoare de poluare prin noxe, mirosuri sau zgomot, potrivit Tion.ro.

Referatul proiectului votat în consiliu cuprinde următoarele mențiuni: „Agenții economici de pe raza municipiului Timișoara a căror activitate este potențial poluatoare (prin emisii de noxe în atmosferă, praf, zgomot), respectiv este generatoare de disconfort olfactiv prin eliminarea de mirosuri neplăcute în aerul atmosferic, sunt obligați să ia măsuri eficiente în vederea protecției atmosferei și a sănătății locuitorilor din municipiul Timișoara„.

Prin această hotărâre, aleșii au aprobat, la propunerea executivului primăriei, o serie de „măsuri obligatorii” pe care trebuie să le ia „toate persoanele fizice și juridice” pentru protecția mediului și sănătatea locuitorilor orașului.

O altă prevedere ar trebui să îi afecteze pe cei care deranjează cartiere întregi prin zgomotul produs.

Lista obligațiilor este următoarea:

– Îmbunătățirea, de către agenții economici, a performanțelor tehnologice, în scopul reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă (indiferent de tipul și natura poluantului);
– Dotarea și utilarea echipamentelor/ instalațiilor în funcțiune cu sisteme de reducere a emisiilor în atmosferă;
– Investiții în echipamente noi pentru diminuarea disconfortului olfactiv;
– Încadrarea în valorile limită impuse de legislația în vigoare privind nivelul de zgomot (zi – 55dB, noaptea între orele 23.00-07.00 – 45dB);
– Utilizarea de tehnologii noi (Best Available Techniques – BAT) în procesul de producție, dacă este cazul;
– Reducerea în termen de 6 luni a disconfortului produs (indiferent de tipul și natura poluantului) la nivelul a cel mult 50% din prevederile legale în vigoare;

Se interzic investițiile noi care pot genera poluare

Reprezentanții primăriei speră să poată obliga companiile care poluează să își mute punctele de lucru în cazul în care nu se pot conforma. Totodată, la propunerea primarului, consilierii locali au fost de acord să interzică noile investiții care ar putea produce poluare, chiar dacă s-ar respecta legea.

Se interzice aprobarea de investiții care conduc la obiective generatoare de poluare prin noxe, mirosuri, zgomot etc., inclusiv atunci când poluarea s-ar încadra în normele tehnice admise prin lege în România, respectiv UE” – spune noua hotărâre.

Reprezentanții municipalității au explicat că au căutat să găsească „o exprimare unitară și care să nu contravină legislației în vigoare”, astfel încât să reglementeze la nivel local modul în care își desfășoară activitatea unii agenți economici.

Unii aleși au spus că Timișoara nu poate avea propria lege, care să prevadă altceva decât ceea ce spune legea, în timp ce alții s-au arătat deja preocupați de consecințe.

Consilierul Flavius Boncea a reacționat astfel: „Cea mai mare prostie votată vineri în consiliul local este obligarea tuturor industriilor să reducă poluarea până la cel mult 50% din limitele prevăzute de lege. Cele care nu se conformează, n-au decât să plece din oraș. Aș fi curios, în cazul în care unii dintre marii investitori vor părăsi orașul, cum li se va explica angajaților rămași pe drumuri că măsura este una pentru binele lor„.

Hotărârea este luată în termeni generici și încă nu se știe cum ar putea fi ea aplicată ca mod de lucru, având în vedere că deciziile trebuie luate plecând de la niște date concrete privind poluarea, pe baza unor măsurători, și ar trebui să se colaboreze cu autoritățile de mediu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...