Principalele victime ale hoților din buzunare. Care este ora de vârf a furturilor

Principalele victime ale hoților din buzunare. Care este ora de vârf a furturilor
Publicat: 04/10/2013, 14:33
Actualizat: 04/10/2013, 14:34

Angajații Ministerului Afacerilor Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale se numără printre victimele principale ale hoților din buzunare, alături de avocați, juriști, medici și economiști, rezultă din statistica Poliției Capitalei privind victimele infracțiunii de furt.

Din punct de vedere statistic, anul trecut, în Capitală, 44,7 la sută dintre furturile din buzunare s-au produs în tramvaie, autobuze și troleibuze, în timp ce restul furturilor de acest gen au fost comise în cluburile din Centrul Vechi, magazine și piețe, dar și în oficii poștale, farmacii sau biserici.

Conform unei analize realizate de polițiștii bucureșteni, 75 la sută dintre hoți sunt bărbați tineri, care nu au absolvit mai mult de opt clase și care nu au serviciu. În același timp, 51,4 la sută dintre victime au studii liceale sau superioare și vârste cuprinse între 19 și 29 de ani.

În ce privește profesiile victimelor, cele mai multe cazuri sunt din rândul avocaților, juriștilor, medicilor, economiștilor și angajaților Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.

Surse din Poliție susțin că, în ce privește angajații MAI și MApN, numai anul acesta au fost recuperate opt legitimații de serviciu, care, după ce au fost furate, au fost aruncate de hoți în stațiile de metrou din București.

Polițiștii au mai constatat că cele mai multe furturi din buzunare se produc între orele 12.00 și 14.00, cu un moment de vârf în jurul orei 13.00, iar hoții sunt împărțiți în trei mari categorii.

Prima categorie este reprezentată de așa numiții „hoți de meserie”, care nu știu să facă altceva în afara furturilor din buzunare. Mai mult, spun anchetatorii, aceștia își învață și copiii să fure, anul acesta fiind înregistrate patru cazuri de minori care au declarat în timpul anchetei că au învățat cum să fure din buzunare, încă de mici, chiar de la tații lor.

A doua categorie este reprezentată de hoții de circumstanță, care nu se află neapărat la furat, dar care nu ezită să fure atunci când observă un bun de valoare purtat neglijent de către proprietar.

A treia și cea mai periculoasă categorie o reprezintă dependenții de droguri. Aceștia, spun polițiștii, „nu știu să fure” și trec foarte ușor granița dintre furt și tâlhărie.

„Această categorie de hoți încearcă, inițial, să ia telefoanele sau portofele victimelor în așa fel încât acestea să nu își dea seama. Pentru că nu știu să fure cu abilitatea unui hoț specializat în comiterea unor infracțiuni de acest gen, de multe ori aceștia sunt surprinși de victime. Atunci, în loc să înapoieze bunul furat, narcomanii trec la amenințări și chiar la acte de violență”, susțin anchetatorii.

În primele nouă luni ale anului, Brigada de Poliție pentru Transport Urban, specializată în prinderea în flagrant a hoților și tâlharilor din mijloacele de transport în comun, a avut 39 de persoane reținute, dintre care 27 au primit mandate de arestare preventivă.

Polițiștii au stabilit că liniile frecventate de hoți sunt, în special, cele ale autobuzelor 101 și 104, troleibuzului 66 și tramvaiului 41.

Tags:
Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?