Procesul fostului director al Poștei Române, mutat la Tribunalul București

Procesul fostului director al Poștei Române, mutat la Tribunalul București
Publicat: 10/02/2014, 13:39

Procesul în care fostul director al CN Poșta Română Mihai Toader și alte trei persoane din fosta conducere a companiei sunt acuzați de abuz în serviciu va fi judecat la Tribunalul București, după ce Judecătoria Sectorului 2 și-a declinat competența în favoarea acestei instanțe.

Decizia a fost luată de magistrați în baza articolului 36 alineatul 1 litera c) din noul Cod de procedură penală, care prevede că Tribunalul judecă în primă instanță infracțiunile pentru care urmărirea penală a fost efectuată de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sau Direcția Națională Anticorupție (DNA), dacă nu sunt date prin lege în competența altor instanțe ierarhic superioare.

Totodată, magistrații de la Judecătoria Sectorului 2 au respins cererea avocaților inculpaților de trimitere a dosarului la judecătorul de Cameră preliminară din cadrul acestei instanțe.

Decizia de strămutare a dosarului de la Judecătoria Sectorului 2 la Tribunalul București nu poate fi atacată.

În 9 decembrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul director al Companiei Naționale (CN) Poștei Române Dan Mihai Toader, pentru abuz în serviciu în cazul unor produse informatice cumpărate de la o firmă din Cipru, la un preț supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

În același dosar sunt judecați Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic în CN Poșta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică și Vasile Bărbuleț, fost șef al Departamentului IT, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Bărbuleț Vasile „și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poșta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpați ar fi contribuit astfel la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„În mod concret, Bărbuleț Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil și Toader Dan Mihai, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele C.N. Poșta Română S.A. și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanții companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a prețului produselor achiziționate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziționarea unei cantități mult mai mari de produse decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în șase rate eșalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, și de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate.

„Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din C.N. Poșta Română S.A. și specialiști ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Procurorii susțin că achiziția a fost făcută în condițiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.

Compania Națională Poșta Română a precizat că paguba suferită este de 6.583.000 de euro și că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu și Bărbuleț, până la concurența sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu sunt judecați și într-o altă cauză, în care au fost trimiși în judecată în octombrie 2009. În acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi acuză pe cei trei în legătură cu semnarea a șase poliție de asigurare pentru angajații Poștei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au fost judecați și în dosarul Poșta Română 1, alături de fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy, în cazul trecerii unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

În acest dosar, decizia a fost dată de Completul de cinci judecători al instanței supreme, în 24 ianuarie. Astfel, Mihai Toader a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia