Procesul fraților Gărdean, judecați pentru dare de mită Elenei Udrea, a încetat definitiv

Procesul fraților Gărdean, judecați pentru dare de mită Elenei Udrea, a încetat definitiv
Publicat: 22/05/2019, 22:44

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri apelurile declarate de DNA și de frații Adrian Gărdean și Miron Dorel Gărdean împotriva sentinței pronunțate de Tribunalul Hunedoara în dosarul disjuns din cel cunoscut sub numele „Gala Bute”, în care frații Gărdean au fost acuzați de dare de mită fostului ministru Elena Udrea. Astfel, procesul a încetat definitiv, potrivit soluției publicate de instanța din Alba Iulia.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, magistrații Tribunalului Hunedoara au constatat implinirea termenului de prescripție a răspunderii și au încetat procesul. Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupție și de frații Gărdean, la Curtea de Apel Alba Iulia.

„Respinge ca nefondate apelurile declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia și inculpații Gărdean Adrian și Gărdean Miron Dorel împotriva sentinței penale nr. 227/2018 pronunțată de Tribunalul Hunedoara (…) obligă pe fiecare inculpat apelant să plătească statului suma de câte 150 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat în apel (…) celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt, pronnunțată în ședința de miercuri, 22 mai.

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect, prin intermediul lui Ștefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gărdean și Miron Gărdean, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

„La datele de 24.08.2010 și 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăți controlate de inculpatul Lungu Ștefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena Gabriela cunoștea împrejurările esențiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ștefan a folosit o parte din banii astfel obținuți, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate și de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata și organizația București a unui partid”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii DNA au mai spus că în cursul anului 2011 Elena Udrea ar fi cerut și ar fi primit de la Adrian Gărdean, direct și indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plățile făcute de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, în 7 februarie 2011, Udrea i-ar fi cerut lui Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-ar fi cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este de 10% din valoarea plăților făcute și a celor care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

„Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian a înmânat 200.000 de euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală. În data de 06.10. 2011, Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, menționau procurorii în rechizitoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Călin Donca, milionarul excentric ce și-a pierdut mașinile de lux. Cât valorau „bijuteriile”
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare...