Procesul Iohannis – ANI pe conflict de interese, suspendat de ancheta Parchetului General

Procesul Iohannis - ANI pe conflict de interese, suspendat de ancheta Parchetului General
Publicat: 20/03/2014, 14:47
Actualizat: 28/03/2019, 16:31

În august 2013, ANI a l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deținută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui președinte era. ANI a sesizat în acest caz Parchetul General pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procesul civil în care Iohannis contestă raportul ANI de conflict de interese este judecat la curtea de Apel Alba Iulia. Pe 12 martie instanța a solicitat Parchetului General să îi comunice dacă a început urmărirea penală îi uma sesizării trimise de ANI pe aceeași speță. Pe 19 martie judecătorii au decis suspendarea procesului pentru că procurorii au început urmărirea penală. Reprezentanții Parchetului General au confirmat pentru gândul că au început urmărirea penală dar au subliniat că urmărirea penală a fost începută pentru faptele incriminate de ANI și nu pe numele lui Iohannis. Noul Cod de Procedură Penal prevede că practic procurorii să înceapă sesizarea aproape în toate cazurile în care sunt sesizați.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, despre suspendarea procesului în care contestă raportul ANI privind un posibil conflict de interese și dacă îl îngrijorează faptul că acest lucru este cercetat și de către Parchetul instanței supreme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu mă îngrijorează. Eu am cerut la sfârșitul anului trecut același lucru, adică suspendarea, după ce am fost invitat la Parchetul General. Am dat o declarație pe speța asta”, a răspuns Iohannis.

El a susținut că ancheta Parchetului ICCJ a început automat după raportul ANI, procororii fiind obligați să verifice „dacă există o faptă penală”.

„ANI mi-a trimis și mie raportul și Parchetului, Parchetul având obligația să verifice dacă este o faptă penală acolo sau nu. După ce am fost la Parchet, am cerut suspendarea procesului ca să-și termine mai întâi procurorii verificările. Acum ANI a cerut același lucru și s-a suspendat”, a afirmat Iohannis.

În august 2013, ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deținută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui președinte era.

„Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public»”, preciza ANI.

Inspectorii de integritate susțineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit cărora „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociație sau fundație din care fac parte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani