Procurorii au ridicat fișele câinilor din adăpostul Mihăilești. Adopțiile au fost suspendate

Procurorii au ridicat fișele câinilor din adăpostul Mihăilești. Adopțiile au fost suspendate
Publicat: 20/09/2013, 11:42
Actualizat: 20/09/2013, 14:50

Procurorii Parchetului instanței supreme au ridicat, în urma unui control, fișele medicale ale câinilor aflați în adăpostul de la Mihăilești, adopțiile din acest centru fiind suspendate, au spus, vineri, reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Potrivit ASPA, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, împreună cu reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au făcut joi un control la adăpostul de câini de la Mihăilești.

În urma controlului au fost ridicate fișele medicale ale câinilor aflați în baza ASPA de la Mihăilești, în baza unei ordonanțe de delegare.

Astfel, adopțiile și sterilizările din baza de la Mihăilești au fost suspendate pe o perioada nedeterminată, au precizat reprezentanții ASPA.

„Autoritatea pentru Supavegherea și Protecția Animalelor va face demersurile necesare pentru a debloca procedura de adopție cât mai repede cu putință”, au precizat sursele citate, într-un comunicat de presă.

Programul de adopții se desfășoară normal în adăpostul ASPA din strada Theodor Pallady, între orele 9.00 și 15.00.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme, având în vedere complexitatea cauzei și intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.

Aurica Anghel, bunica lui Ionuț, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, Marcela Pîslă, președinta Asociației „Cuțu, cuțu”, Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG au fost audiați în acest dosar.

Cercetările sunt în faza premergătoare începerii urmăririi penale, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub încinuire.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuț Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi în presă. Ionut Anghel și fratele lui de șase ani sunt surprinși în timp ce se joacă și aleargă pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuț este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieșirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuț a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a declarat joi că procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, pentru a putea fi vizualizate și analizate din punct de vedere judiciar.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariția în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

„Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acționat corect, Inspecția Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă”, a adăugat Tiberiu Nițu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ