Procurorii DNA au găsit o valiză cu 3.000 de euro și 41.000 de lei în locuința primarului Scripcaru

Procurorii DNA au găsit o valiză cu 3.000 de euro și 41.000 de lei în locuința primarului Scripcaru
Publicat: 30/06/2015, 18:07

„Cu ocazia perchezițiilor desfășurate cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Brașov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare și sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinței inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei și 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deține în locuință doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente”, au spus surse judiciare, care au redat din documentele anchetatorilor.

Anchetatorii au mai ridicat din locuința Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei și 2.400 de euro, iar din locuința lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiți peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost reținut, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov, după aproape două ore de audieri, el fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obținuți în mod injust fiind utilizați, din dispoziția sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David și a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societăți comerciale, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, precum și a lui Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și dare de mită.

Marți, George Scripcaru, Mihai David și Simina Costan au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Călin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.

Potrivit ordonanțelor de reținere întocmite de procurori, în perioada 2010-2012, primarul Brașovului, George Scripcaru, în baza unei înțelegeri cu Simina Costan, Mihai David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

„Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a determinat alți funcționari publici de la Consiliul Local Brașov, precum și de la societățile deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească de asemenea defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit”, au scris procurorii în documentele citate.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației. Consecința a fost prejudicierea Primăriei Brașov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.

De asemenea, în contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură și confort”, aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziției publice „interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și în urma unei înțelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizați pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Brașov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul – Primăria Brașov – a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Procurorii DNA Brașov au făcut, luni, percheziții la Primăria Brașov și la locuința edilului, din cartierul brașovean Șchei. De asemenea, procurorii anticorupție au făcut percheziții și la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brașov – în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brașov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brașov, precum și la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brașov și în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupție au făcut percheziții și la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spațiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana și de primarul George Scripcaru.

În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan și de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum și de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri