Procurorii DNA au trimis în judecată 20 de persoane pentru o fraudă de peste 7 mil. euro

Procurorii DNA au trimis în judecată 20 de persoane pentru o fraudă de peste 7 mil. euro
Publicat: 08/03/2013, 13:29

Procurorii anticorupție au trimis în judecată 20 de persoane pentru încheierea frauduloasă a 43 de contracte de leasing financiar, în urma cărora au înșelat o societate cu peste șapte milioane de euro, informează MEDIAFAX.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Laurențiu Niki Turca Dăscălescu, Cristian Anescu, Sorinel Brânză, Cristina Otilia Paladie, pentru constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune și obținerii de beneficii financiare și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Dora Oglindă, Constantin Răcean, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune și obținerii de beneficii financiare și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată; Ovidiu Marian Onose, Dan Leasă, Ion Cioran, Cristian Călin Rus, Mihai Petre, Stan Mihai, Marian Dragotă, Valentin Nedelcu, Ioniță Troacă, Liviu Constantin Burcea, Mihăiță Costache, Mircea Iova, Ion Marius Șerban și George Mircea Dumitrescu, pentru înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2007, inculpații Turca Dăscălescu, Anescu, Brînză și Paladie au constituit un grup infracțional organizat, care a fost sprijinit de inculpații Oglindă și Răcean, care a acționat coordonat până în luna ianuarie 2008 în scopul obținerii de beneficii financiare injuste prin inducerea în eroare a societății de leasing financiar SC EGNATIA LEASING IFN România SA (în prezent SC MARFIN LEASING IFN SA).

Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 43 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziționării a 55 de utilaje de construcții, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată și condusă de membrii grupului infracțional. Conform acestor contracte, firma de leasing achiziționa utilajele de la SC PRIME GROUP SRL, achita prețul acestora după care încheia procese verbale de livrare a bunurilor cu ceilalți membri ai grupării, respectiv inculpații Dumitrescu George Mircea, Onose Ovidiu-Marin, Leasă Dan, Cioran Ioan, Rus Cristian Călin, Petre Mihai, Mihai Stan, Dragotă Marian, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniță, Burcea Liviu Constantin, Costache Mihăiță, Iova Mircea, Șerban Ion-Marius, prin firmele conduse sau controlate de aceștia.

În realitate, utilajele achiziționate și vândute erau inexistente și, după ce așa-zisul furnizor SC PRIME GROUP SRL încasa contravaloarea bunurilor, banii erau încasați de către Oglindă și Răcean, prin firmele controlate de aceștia și redistribuiți către membrii grupării, printr-o succesiune de transferuri bancare, justificate de operațiuni fictive.

Pentru a crea aparența că relațiile comerciale se derulează onest, „beneficiarii” contractele de finanțare au achitat ratele lunar o perioadă de timp limitată.

Prejudiciul cauzat SC MARFIN LEASING IFN SA este în valoare de 27.339.183,14 lei (echivalentul a 7.711.548,86 euro). SC MARFIN LEASING IFN (România) SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 76.570.431,92 lei (echivalentul în lei al sumei de 16.949.360,71 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare aparținând inculpaților Turca Dăscălescu Laurențiu Niki, Onose Ovidiu Marian, Petre Mihai, Mihai Stan, Costache Mihăiță, Iova Mircea, Troacă Ioniță, Nedelcu Valentin, Dragotă Marian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Potrivit DNA, inculpații Oglindă Dora, Brânză Sorinel, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniță, Mihai Stan, Petre Mihai și Dragotă Marian au mai fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare. În unul din aceste dosare, inculpații Oglindă Dora și Brânză Sorinel au fost condamnați la pedepse de 7, respectiv 9 ani închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului