Procurorii DNA verifică dacă Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu și Patriarhul Daniel au folosit abuziv coloane oficiale

Procurorii DNA verifică dacă Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu și Patriarhul Daniel au folosit abuziv coloane oficiale
Publicat: 06/11/2015, 08:57

Patriarhul Daniel, vicepremierul Gabriel Oprea și Procurorul General Tiberiu Nițu sunt acuzați în două plângeri penale, înregistrate la DNA din partea unei persoane fizice și a unui ONG, că au folosit coloane oficiale în mod abuziv,au explicat surse judiciare pentru gândul.

Procurorii DNA verifică acum dacă aceste plângeri au temei legal și faptic și dacă se pot constitui în dosar de urmărire penală pentru fapte de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, infracțiune ce intră în competența DNA.

„La data de 5 noiembrie 2015 s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a două denunțuri, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoțire în trafic, de către conducători de instituții, privind fapte aflate în competența de soluționare a DNA”, arată DNA într-un răspuns pentru gândul.

În contextul morții polițistului Bogdan Gigină, care îi deschidea coloana oficială lui Gabriel Oprea, au apărut în spațiul public informații că și Tiberiu Nițu sau Patriarhul Daniel folosesc astfel de dispozitive, în baza unor protocoale încheiate cu MAI-ul condus de Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituții publice și la destinații private. Spre comparație, prim-ministrul Victor Ponta a avut în aceeași perioadă doar 814 astfel de deplasări, în timp ce președintele Klaus Iohannis a avut și mai puține – 580 de deplasări, conform datelor din dosarul instrumentat de Parchetul General privind moartea lui Bogdan Gigină. Ponta și Iohannis au dreptul legal de a folosi coloane oficiale, în timp ce vicepremierul Oprea nu beneficiază de acest drept decât în situații de urgență.

Procurorii Parchetului Tribunalului București și-au declinat competența și au trimis dosarul penal privind moartea lui Bogdan Gigină la Parchetul General, pentru că există suspiciuni de fapte de abuz în serviciu în legătură cu ministrul Gabriel Oprea, fapte ce pot fi cercetate conform legii doar de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Parchetul instanței supreme a precizat că procurorii Parchetului Tribunalului București au efectuat în cauză mai multe acte de urmărire penală, printre care audierea unor martori, solicitarea de înscrisuri și informații de la diferite instituții, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

Anchetatorii mai au informații că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa și mergea spre locuința sa, au precizat surse judiciare citate de Mediafax.

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului București, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declarații în fața procurorilor și va da declarații anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, de coloană oficială pot beneficia și miniștrii, dar doar în situații de urgență. Gabriel Oprea și instituțiile din subordinea sa au refuzat sistematic să explice care era natura urgenței care să fi justificat deplasarea lui Oprea cu un astfel de dispozitiv din care făcea parte și polițistul Bogdan Gigină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”