Procurorul Emilian Eva a fost arestat pentru 30 de zile

Procurorul Emilian Eva a fost arestat pentru 30 de zile
Publicat: 10/07/2015, 20:17
Actualizat: 11/07/2015, 15:21

Decizia Înaltei Curți nu este definitivă și poate fi contestată de magistratul ieșean. Măsura este executorie, însă, motiv pentru care procurorul ieșean va fi încarcerat.

Procurorul Emilian Eva a fost reținut, joi, de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații, iar, vineri a fost prezentat la instanța supremă cu propunere de arestare preventivă.

Magistrații anticorupție îl suspectează pe Eva că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcția de magistrat, și că nu a trecut bunurile în declarația de avere.

Potrivit procurorilor DNA, în mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgență „Profesor dr. Nicolae Oblu” din Iași, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunțarea la urmărirea penală față de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune, întrucât faptele nu există.

Soluția a fost dispusă la un interval de doar patru zile după ce dosarul i-a fost repartizat procurorului Eva.

Conform anchetatorilor, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014 – martie, Emilian Eva a cerut și a primit diverse bunuri și foloase necuvenite de la Dan Tesloianu.

„Astfel, la solicitările numitului Eva Emilian, în lunile decembrie 2014 – martie 2015, Tesloianu Nicolae Dan i-a furnizat numitului Eva Emilian un număr de 52 de tablouri, respectiv cinci tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacționarea tablourilor susmenționate martorului Mardarasevici Gabriel, percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. În același interval, și în baza aceleiași rezoluții infracționale, Eva Emilian a pretins și primit de la Tesloianu Nicolae Dan, la un preț subevaluat, lucrarea «Peisaj mediteraneean», executată de R.Negelly, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piață de 2.000 de lei”, conform documentelor procurorilor anticorupție.

Sursa menționată adaugă faptul că, în decembrie 2014, Eva i-a cerut lui Tesloianu să identifice un nou lot de tablouri pe care vroia să le cumpere și să le revândă. Procurorul avea, în acest sens, 20.000 de euro, sumă de bani pe care o împrumutase de la Giani Canschi, martor în acest dosar.

„Tesloianu s-a conformat și a negociat cu numitul Vijulan Sorin achiziționarea unui număr de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a spus că tablourile sunt false și i-a cerut în cuantumul celor 20.000 de euro, pe care susținea că trebuie să-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colecția proprie, pe care a precizat că i le va remite soției martorului Giani Canschi”, potrivit documentelor anchetatorilor DNA.

Mai mult, Eva nu a restituit nici până în prezent suma de 20.000 de euro luată cu împrumut, obținând astfel de la medicul cardiolog, în mod necuvenit, picturi cu o valoare de piață de 20.000 de euro.

Procurorii au ajuns și la concluzia că Emilian Eva a cerut pretins și primit de la Dan Tesloianu un tablou intitulat „Natură statică cu cești” de Vasile Popescu și un tablou „Natură statică cu statuetă de abanos” de Dimitrie Berea.

„În data de 12 ianuarie 2015, Eva Emilian a făcut demersuri la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, a obținut un Certificat de export definitiv din care rezulta, în mod neadevărat, că proprietarul tabloului semnat de Dimitrie Berea, ar fi fost fiica acestuia, Eva Bianca Mădălina și a trimis tabloul, împreună cu alte două tablouri, în Regatul Unit al Marii Britanii în vederea valorificării acestora”, potrivit acelorași surse.

Procurorii anticorupție susțin că, în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Sursele citate au precizat că, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, Emilian Eva a achiziționat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotați pe piața de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitație Ara Art din București. Dintre aceste opere de artă, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuță Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos și Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.

Totodată, în perioada ianuarie – februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu mențiunea „tablouri originale/expertizate”, 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, printre alții, de pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Constantin Piliuță, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Bălașa și Jean Steriadi, solicitând suma totală de 51.800 de euro.

Din datele deținute de anchetatori mai rezultă că, în perioada 4 februarie – 22 iunie, Emilian Eva ar fi achiziționat sau a dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverși pictori sau restauratori, și a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de către Eva și intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei, au precizat sursele citate.

„Din analiza declarației de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei mențiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicție cu situația de fapt descrisă mai sus”, susțin procurorii.

Magistratul ieșean a venit joi după-amiază la DNA, fiind citat în acest dosar. După ce l-au audiat, procurorii au luat măsura reținerii sale.

Procurorii anticorupție l-au mai audiat, și pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, după ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iași și locuința sa au fost percheziționate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Secția pentru procurori a Consiliului Superioar al Magistraturii (CSM) a încuviințat, joi, reținerea și arestarea preventivă a procurorului Emilian Eva.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iași, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iași, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancționat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizației cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupție al unor interlopi ieșeni. Prin aceeași decizie a fost sancționat disciplinar și procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”