Producția la Oltchim Râmnicu Vâlcea se va relua AZI

Producția la Oltchim Râmnicu Vâlcea se va relua AZI
Publicat: 25/10/2012, 08:43
Actualizat: 25/03/2019, 22:12

Producția la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se va relua, joi dimineață, la instalația de electroliză cu membrană, iar în două săptămâni va fi repusă în funcțiune și electroliza cu catoni de mercur, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Oltchim, în ultimele trei zile au fost făcute probe la instalații, iar producția poate fi reluată în secția respectivă.

„Producția se va relua mâine dimineață (n.r. joi dimineață), cu electroliza cu membrană, iar în 15 zile se va pune în funcțiune și electroliza cu catoni de mercur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleț.

Salariații combinatului sunt optimiști și speră că producția va reveni treptat la normal, dar spun că dacă nu se vor asigura banii pentru reluarea activității este posibil să reia protestele.

„Totul este gata acum pentru repornirea instalației, dar societatea va funcționa tot pe datorie deoarece Guvernul nu a asigurat capitalul de muncă promis. Ministerul Economiei a promis că va asigura banii necesari funcționării, așteptăm fondurile, în caz contrar este posibil să reluăm protestele”, a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

Liderul sindical Corneliu Cernev declara, luni, că au început probele la secția de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea. Potrivit președintelui sindicatului din Oltchim, în secția unde lucrează o sută de angajați ai combinatului se produce leșie de sodă, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen și clor.

Sursa citată a spus că în această secție lucrează o sută de angajați, iar alți 200 lucrează la instalațiile adiacente secției.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în zece milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârșitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost și un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are și datorii de 85 milioane euro față de furnizori privați, 43 milioane euro față de clienți care au achitat în avans, șapte milioane euro pentru salarii și impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?