Profilul complet al procurorului Călin Nistor, noul șef al DNA: 45 de dosare instrumentate în șapte ani și nicio achitare

Profilul complet al procurorului Călin Nistor, noul șef al DNA: 45 de dosare instrumentate în șapte ani și nicio achitare
Publicat: 12/03/2013, 11:28
Actualizat: 29/04/2015, 19:28

Procurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA, a anchetat în cei șapte ani în care activează la DNA peste 45 de dosare de corupție. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manțog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câțiva dintre politicienii și personalitățile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul șef al DNA instanțele nu i-au achitat pe inculpați și nici nu au returnat dosarele. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.

Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA pe 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008 a fost numit procuror șef al DNA Pitești. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani și Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Călin Nistor a mai lucrat și 4 ani ca avocat.

Potrivit datelor oficial puse la dispoziție de către DNA, în dosarele instrumentate de către Serviciul Teritorial Pitești instanțele nu au dispus achitări sau restituirea dosarelor. Într-un interviu consemnat în cartea „Eu votez DNA! – De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”, semnată de Cristian Ghinea, procurorul Călin Nistor declara că din 2008 nu înregistrat la DNA Pitești nici o achitare în dosarele de corupție.

Inspecția Judiciară a verificat și modul în care DNA Pitești a funcționat sub conducerea procurorului Călin Nistor. În rapoartele Inspecției Judiciare se arată că „activitatea desfășurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”. Inspecția Judiciară a constat că la DNA Pitești nu s-au constatat achitări sau restituiri de dosare. Inspecția Judiciară a mai reținut și că s-au concentrat pe dosarele complexe, dar și că au dat dovadă de inițiativă, multe din cauze pronind de la sesizări din oficiu.

Pe lângă aceste calificative oficiale, Călin Nistor a fost și unul dintre procurorii pe care procurorul general Daniel Morar i-a indicat drept eligibil pentru a conduce DNA. „Am mai spus despre colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupție) – Doru Țuluș, Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale – Călin Nistor de la Pitești, Elena Botezan de la Cluj, de Laura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar… Sunt oameni care s-au expus în toți acești ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toți acești ani, au făcut dosare importante și au obținut și rezultate în instanță. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat”, a declarat Daniel Morar într-un interviu la DigiTV

Ce dosare a intrumentat procurorul Călin Nistor

Dosarul „Mita de la PIC” – Antonie Solomon(ex-PDL). În 2010, Călin Nistor l-a trimis în judecată pe Antonie Solomon, pe atunci primarul PDL al Craiovei. În acest dosar, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lanțulului de magazine PIC. Banii ar fi fost plătiți pentru a elibera autorizația de construcție pentru un magazin PIC în Craiova, pe un teren aflat în litigiu, și pentru a conecta noul hipermarket la rețeaua publică de transport în comun. Antonie Solomon, acum parlamentar, a petrecut șase luni în arest preventiv, în perioada martie-septembrie 2010. Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Argeș după care a fost strămutat la Tribunalul Galați iar pe 16 ianuarie dosarul a fost mutat la Curtea Supremă datorită faptului că Solomon a devenit parlamentar.

Dosarele baronului local Constantin Nicolescu (PSD). Procurorul Călin Nistor a fost cel care a intrumentat dosarele președintelui Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Pe 18 mai 2011, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care l-au acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unități de învățământ, în baza unor acte false. Acesta este primul dosar în care Nicolescu a fost trimis în judecată de către procurorul Călin Nistor. În acest caz Nicolescu este acuzat că a obținut ilegal fonduri PHARE pentru reabilitarea unor școli din județul Argeș. Dosarul a fost judecat de Tribunalul Argeș, iar pe 14 februarie dosarul a fost strămutat la Tribunalul București.

Pe 7 februarie a.c. Nicolescu fost deferit justiției, pentru fraudarea de fonduri europene destinate pentru reconstrucția a două poduri despre care CJ a atestat că fuseseră afectate de inundațiile din primăvara și vara anului 2005, fapt nereal. Nicolescu va fi judecat, alături de alte zece persoane, pentru o fraudă de 1,2 milioane de euro. Și acest dosar a fost instrumentat de către procurorul Călin Nistor. Dosarul este judecat de Curtea de Apel București.

Dosarul „Strămutații de lux”, Ionel Manțog- condamnare 5 ani cu executare. Actualul șef al DNA a instrumentat dosarul fostului secretar de stat Ionel Manțog (PDL). În 9 iulie, Ionel Manțog și fostul director general al Societății Naționale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au fost condamnați de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „Strămutaților de lux”, decizia fiind definitivă. Fostul lider al PDL Gorj Ionel Manțog a fost încarcerat în 2012

Manțog și Vulpe au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în 2006. Cei doi au fost acuzați că ar fi beneficiat de informații clasificate din interiorul societății pe care o conduceau pentru a achiziționa din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

Dosarul „sponsorizări ilegale” – Morega: 3 ani cu suspendare. Fostul deputat PNL Dan Ilie Morega a fost și el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de către Călin Nistor. În 27 mai 2011, Dan Ilie Morega a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în legătură cu sponsorizări nelegale și obțineri de foloase pentru PNL, în perioada în care acesta era președintele filialei Gorj a Partidului Național Liberal.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega Dan Ilie, în calitate de președinte al filialei Gorj a PNL, și-a folosit influența și autoritatea pentru a obține foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituții publice sau societăți comerciale cu capital integral de stat și au constat în sume de bani destinate finanțării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă inițial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse au totalizat, potrivit procurorilor, aproximativ un miliard lei vechi, în caz de refuz șefii instituțiilor fiind amenințați cu retragerea sprijinului politic al partidului.

Banca Internațională a Religiilor – Dinel Staicu 7 ani cu executare. În noiembrie 2006, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. În dosarul anchetat de procurorul Călin Nistor, Dinel Staicu a fost acuzat că a obținut fraudulos banii de la BIR. Potrivit rechizitoriului, din banii obținuți fraudulos de la BIR, Staicu a cumpărat acțiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăți pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcția de președinte-director general pe Vasile Șalapa.

Sorin Pandele (PDL), condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Fostul deputat PDL Sorin Andi Pandele a fost condamnat pe fond de Curtea Supremă la trei ani de închisoarea cu suspendare pentru corupție. În 2010, Pandele a fost trimis în judecată pentru corupție și abuz în serviciu, fapte comise în perioada în care a deținut funcția de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeș. Potrivit rechizitoriului, în 27 septembrie 2007, în baza unei înțelegeri anterioare, Sorin Pandele ar fi primit de la Elena Păun suma de 190.000 de lei „pentru a-și exercita în mod defectuos atribuțiile de director al OCPI Argeș, în sensul emiterii, în mod nelegal, a unui titlu de proprietate”. Acest dosar a fost intrumentat tot de către procurorul Călin Nistor.

Dosarele „mită în fotbal”: Penescu 3 ani cu suspendare pe fond. În 2009, DNA Pitești, respectiv procurorul Călin Nistor, a anchetat trei dosare privind fraudele din fotbal. În aceste dosare au fost trimiși în judecată Cornel Penescu, acționar al clubului FC Argeș, dar și arbitrii Ionică Serea, Sorin Corpodean, precum și Florin Prunea. Vezi aici și aici detalii despre dosare.

Într-unul dintre dosare, Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe fond, iar în cel de al doilea dosar încă nu a fost emisă o soluție.

Pe lângă aceste dosare, procurorul Nistor a mai trimis în judecată un director din cadrul Ministerului Sănătății, un director de la Garda Financiară, pe fostul director general Transgaz, ofițeri de poliție și avocați corupți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?