Programul pentru tratarea cazurilor de mari arși, aprobat de Ministerul Sănătății. Bodog a semnat astăzi ordinul

Programul pentru tratarea cazurilor de mari arși, aprobat de Ministerul Sănătății. Bodog a semnat astăzi ordinul
Publicat: 13/12/2017, 17:30
Actualizat: 27/03/2019, 02:43

Ministerul Sănătății anunță, miercuri, printr-un comunicat de presă, că ordinul a fost aprobat după ce proiectul inițial, pus în transparență publică în 2016, dar retras în scurt timp, a fost reanalizat.

Din ordinul inițial, comisia de specialiști a Ministerului Sănătății a eliminat o serie de prevederi nespecifice pentru tratamentul marilor arși și care nu se puteau aplica.

Astfel, conform ordinului aprobat, acțiunile prioritare (AP-ARSURI) sunt elaborate, derulate și finanțate de către Ministerul Sănătății și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de ARSURI cu expertiză în domeniu.

„Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgențelor majore ale pacienților cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare și nu pot fi acoperite din finanțarea unităților sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevăzute fonduri în cadrul bugetar de anul viitor”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Pentru perioada 2017-2019, va fi constituit un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă (Colectivul de Lucru al AP-ARSURI), a cărui componență va fi aprobată prin ordin de ministru, pe baza propunerilor înaintate de către Comisia de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătății. Secretarul de stat care are în coordonare AP-ARSURI și șeful Serviciului medicină de urgență al Ministerului Sănătății sunt invitați permanenți ai CL-ARSURI.

La nivelul spitalelor, derularea și monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unității sanitare, care poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ARSURI.

Finanțarea AP-ARSURI din bugetul Ministerului Sănătății se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităților sanitare incluse în AP-ARSURI.

Sumele alocate pentru AP-ARSURI sunt cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale direcțiilor de sănătate publică si ale unităților sanitare și se utilizează numai potrivit destinațiilor stabilite.

Sunt considerați pacienți critici, pacienții cu arsuri de gradul 2 pe o suprafață mai mare de 10%, arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari, arsurile de grad 3 indiferent de suprafață, arsurile electrice, arsurile chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum și cele suferite de pacienți cu risc (batrani,diabetici,cardiaci,etc.), precizează Ministerul Sănătății.

Instituția condusă de Florian Bodog reamintește că, pentru tratarea în condiții optime a pacienților cu mari arsuri, va înființa patru Centre de Mari Arși în București (2 centre), Timișoara și Tg. Mureș. În prezent, Ministerul Sănătății derulează procedură de selectare a consultantului care va elabora studiile de fezabilitate și proiectele celor patru centre, care vor fi finanțate în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia