Proiectul susținut de BOR pentru reviziuirea Constituției, în Parlament

Proiectul susținut de BOR pentru reviziuirea Constituției, în Parlament
Publicat: 23/05/2016, 20:09
Actualizat: 20/10/2016, 05:23

La începutul anului, Biserica Ortodoxă Română a dat o mână de ajutor asociațiilor care sunt împotriva legalizării căsătoriilor gay și care vor ca familia să fie clar definită în Constituție. Preoții au strâns semnături pentru revizuirea Constituției, în sensul în care în legea fundamentală să scrie că familia este formată din bărbat și femeie. O astfel de prevedere există acum în Codul Civil, însă acest tip de lege poate fi mai ușor de modificat, spre deosebire de Constituție. Însuși Patriarhul Daniel a îndemnat personal credincioșii să susțină efortul Bisericii de „a rezista în fața unor ‘modele’ noi de familie”.

Acum, Biserica își vede visul aproape împlinit, având în vedere că astăzi, la Senat, a fost depusă inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, pentru definirea căsătoriei ca uniune între femeie și bărbat.

Inițiativa a fost însoțită de o scrisoare de 300 de metri, semnată pe treptele Senatului de mai mulți voluntari ai Coaliției pentru familie. De asemenea, inițiatorii au atașat proiectului de revizuire a Constituției un camion de documente, printre care și trei milionane de semnături și au subliniat că sunt susținuți de toate cultele religioase și de toate etniile din România.

Viorel Pătrana, reprezentant al Federației Asociațiilor de români din Europa, a spus că s-a alăturat inițiativei pentru că susține „normalitatea” și că abordarea „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice” arată că „normalitatea” poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că „specia umană nu poate supraviețui altfel”.

„Nu suntem intoleranți, respectăm comportamentul sexual al oricărui om. În același timp însă nu putem să substituim ideea de normalitate prin acte individuale pe care le respectăm, dar cred că în spațiul privat, acolo le este locul”, a susținut Pătrana.

Pătrana a mai afirmat că este necesară schimbarea Constituției în acest sens pentru că „există cercuri de lobby foarte puternice la nivel european și chiar mondial care speculează această ambiguitate și ei vor, la rândul lor, ca în Constiuție să se specifice că familia este o uniune între două persoane.”

Mircea Tudor, membru al Coaliției pentru familie, a spus că faptul că a ajuns la Senat un camion cu semnături dovedește că „poporul român are voință, conștiință și chiar știe să facă ceva când are cu adevărat un obiectiv major”. „Această inițiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradițională este alcătuită din bărbat și femeie, care poate da naștere la copii”, a susținut Alina Toma, membru al comitetului de inițiativă, întrebată dacă inițiativa este împotriva parteneriatului civil.

Potrivit articolului 48 din Constituție, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot, cu condiția ca aceștia să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii