Promisiunea ministrului britanic al Apărării, pentru România, „chiar dacă ieșim din UE”

Promisiunea ministrului britanic al Apărării, pentru România, chiar dacă ieșim din UE
Publicat: 14/06/2017, 21:33

Ministrul român al Apărării Naționale, Gabriel Leș, și ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, s-au întâlnit, miercuri, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, cu piloții și personalul tehnic care deservesc aeronavele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, sosite în România pentru executarea de misiuni de poliție aeriană.

Vizita în județul Constanța a fost făcută după ce, în cursul dimineții, Michael Fallon a asistat la un exercițiu demonstrativ la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde o mie de soldați britanici participă, în aceste zile, la exercițiul NATO – Noble Jump 2017.

Cu această ocazie, oficialul britanic a declarat că această zi transmite cele mai puternice semnale asupra angajamentul britanic continuu față de securitatea europeană.

„Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, dar vom continua să protejăm securitatea continentului nostru. Și, pe măsură ce lumea devine, din păcate, mai întunecată și mai periculoasă, veți continua să găsiți o Mare Britanie cu adevărat globală, stând cu mândrie alături de dumneavoastră. Determinați în apărarea libertăților pe care le prețuim – toleranță, justiție și democrație, a ceea ce însuși Mihai Kogălniceanu a numit odinioară . Și veți găsi Marea Britanie determinată mai mult ca niciodată de a se asigura, indiferent de provocările și incertitudinile pe care le întâmpină, că libertatea, atât de greu obținută, triumfă întotdeauna”, a declarat Michael Fallon la baza de la Mihail Kogălniceanu.

El a adăugat că a fost profund impresionat de calitățile arătate de militarii români și britanici, calități necesare „împotriva amenințării rusești de la Marea Neagră”, apreciind în mod deosebit camaraderia legată între piloți.

„Am avut ocazia să urmăresc, la propriu, iscusința deosebită a piloților români și britanici. Piloți care se antrenează neobosit pentru a proteja cerul de deasupra Mării Negre împotriva amenințării persistente a agresiunii rusești. A fost un privilegiu să-i urmăresc și trebuie să recunosc că am fost impresionat, nu doar de iscusința lor de a reacționa rapid și de coordonarea în timpul exercițiului, dar și a camaraderiei inconfundabile care îi leagă pe oamenii noștri. Toate realizate într-un timp remarcabil de scurt”, a spus ministrul britanic al Apărării.

La rândul lui, ministrul Gabriel Leș a afirmat că intensificarea exercițiilor militare este parte a răspunsului la deteriorarea situației de securitate, „devenită deosebit de fluidă și de complexă”, iar prezența trupelor Marii Britanii în România reprezintă o reafirmare a unității, coeziunii și solidarității aliaților pentru întărirea și apărea flancului estic al NATO.

„În acest context, ca aliați NATO, ne instruim împreună și creștem operabilitatea pentru a ne asigura că vom fi în măsură să facem față oricărei potențiale agresiuni sau amenințări la adresa aliaților sau a membrilor săi. (…) Prezența trupelor Marii Britanii în România reprezintă expresia reafirmării unității, coeziunii și solidarității aliaților pentru întărirea și apărea flancului estic al NATO. Totodată, în vederea implementării obiectivelor Alianței de a face față provocărilor la adresa securității și apărării în regiune, România este determinată să-și îndeplinească rolul de pilon regional de stabilitate și furnizor de securitate. În același context, cooperarea strânsă între forțele române și cele britanice, contribuie la consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări”, a declarat ministru român al Apărării.

Gabriel Leș a spus că România apreciază „în mod deosebit” dislocarea aeronavelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România, ca parte a procesului de implementare a planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO și în cadrul parteneriatului nostru strategic.

„Prezența în România a acestor aeronave, unele dintre cele mai performante aeronave de luptă, constituie o oportunitate excelentă de instruire și de acțiune în comun, contribuind nu numai la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare în cadrul apărării aeriene, dar și la consolidarea interoperabilității dintre cele două forțe. (…) Sunt încrezător că această cooperare excepțională va continua”, a precizat Gabriel Leș.

Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii execută misiuni de poliție aeriană, alături de aeronavele MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, în perioada 1 mai – 31 august, contribuind atât la dezvoltarea capacității de reacție și întărirea posturii de descurajare, cât și la consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice.

Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

De asemenea, 1.000 de soldați britanici participă, în aceste zile, la Cincu, la exercițiul NATO – Noble Jump 2017, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. La Noble Jump 2017, care se desfășoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României, participă aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO, cu 500 de mijloace tehnice. Cele mai multe dintre trupele străine participante sunt din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania. Scopul acestui exercițiu comun este de a testa viteza de reacție a forței armate NATO în cazul unei posibile amenințări pe teritoriul Europei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului