Propunere legislativă: bonă și babysitter, doar cu titlu de calificare și evaluare psihologică

Propunere legislativă: bonă și babysitter, doar cu titlu de calificare și evaluare psihologică
Publicat: 28/06/2013, 13:35
Actualizat: 28/10/2013, 11:07

Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus la Parlament o propunere legislativă pentru reglementarea ocupațiilor de bonă și babysitter, potrivit căreia persoanele care vor să profeseze în acest domeniu trebuie să aibă titlu de calificare, să prezinte raport de evaluare psihologică, precum și cazier judiciar.

Inițiativa legislativă propune crearea unui domeniu complementar față de sistemul de creșe și grădinițe, prin reglementarea activităților de îngrijire și supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. De asemenea, se prevede introducerea unor proceduri de monitorizare a acestor activități, în vederea respectării dispozițiilor legale în domeniul drepturilor copiilor, domeniul muncii, fiscalității. Potrivit propunerii legislative, Biroul Bonelor și Babysitterilor din România ar urma să fie organismul profesional autorizat care va organiza și monitoriza desfășurarea serviciilor furnizate de bonă și babysitter în scopul îngrijirii și supravegherii la domiciliu a copiilor pe timpul zilei, conform unui comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit inițiativei legislative, bona este „persoana fizică cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reședința legală în România, calificată să desfășoare servicii de îngrijire și supraveghere pe timpul zilei la domiciliul propriu sau al copilului”.

De asemenea, este babysitter „persoana fizică cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reședința legală în România, calificată să desfășoare servicii de îngrijire și supraveghere pe timpul zilei la domiciliul copilului”.

„Poate fi bonă sau babysitter persoana fizică ce deține un titlu oficial de calificare și care îndeplinește următoarele condiții: a)cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reședința legală în România; b) este absolvent de învățământ general obligatoriu; c) are capacitate de exercițiu în condițiile legii; d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiție se dovedește cu certificat medical eliberat în condițiile legii; e) prezintă un raport preliminar de evaluare psihologică; această condiție se dovedește cu raportul preliminar eliberat în condițiile legii; f) prezintă acordul scris al proprietarului spațiului în care se va desfășura activitatea de îngrijire și supraveghere a copiilor; g) prezintă extrasul de cazier judiciar personal și declarația persoanelor cu care locuiește că nu au suferit condamnări penale care să aducă atingere profesiei de bonă sau de babysitter, după caz, potrivit legii”, prevede inițiativa legislativă.

Titlul oficial de calificare al bonelor sau al babysitterilor reprezintă, potrivit inițiativei legislative, certificatul de calificare și acreditare eliberat conform standardelor ocupaționale autorizate în România, dar și „diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă sau de babysitter dobândite în România sau într-un stat terț, recunoscute ori echivalate în România”.

Totodată, se prevede că absolvenții de studii liceale, postliceale și superioare calificați în învățământul pentru ciclul primar și ciclul gimnazial pot profesa în acest domeniu după recunoașterea diplomelor și evaluarea competențelor necesare ocupațiilor de bonă sau de babysitter, după caz, de către furnizori de formare acreditați.

Un alt articol al propunerii legislative prevede că „este nedemn de a exercita profesia de bonă sau de babysitter: a) cel care a fost condamnat definitiv pentru o faptă penală și ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării unor drepturi, prevăzută prevăzute de legea penală pentru săvârșirea unei infracțiuni de natură a aduce atingere profesiei de bonă sau de babysitter; b) cel care, în exercitarea profesiei de bonă sau de babysitter, a săvârșit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi și libertăți fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă; c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze prevăzute de lege”.

Potrivit inițiativei legislative, „angajatorii, persoane fizice sau juridice ale bonelor și babysitterilor, pentru activitățile ce urmează a fi prestate de acestea, au obligația încheierii unui contract de muncă cu bonele sau babysitterii persoane fizice sau încheierii unui cotract de prestări servicii cu bonele sau babysitterii persoane fizice autorizate”.

De asemenea, se prevede că bonele și babysitterii, indiferent de forma în care își prestează activitatea, au obligația înregistrării în Biroul Bonelor și Babysitterilor din România. Între atribuțiile acestui Birou se numără și emiterea autorizației de liberă practică pentru membrii acestuia sau autorizarea locației în care se desfășoară activitatea bonelor.

Departamentul Politic, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ