ProSport 25 – 2005. Eduard Novak, drumul de la coșmarul unui accident la visul unei medalii de aur: „Ai o singură șansă în viață!”

ProSport 25 – 2005. Eduard Novak, drumul de la coșmarul unui accident la visul unei medalii de aur: „Ai o singură șansă în viață!”
Publicat: 09/08/2022, 18:32
Actualizat: 09/08/2022, 18:37

Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, povestește evenimentele petrecute pe parcusul vieții lui patinator pe gheață dar și de momentul în care a trecut la ciclism. 

Anul 2005 este anul în care Eduard Novak ajunge campion european la paraciclism.

În 2005, Novak reușea această performanță şi se clasa pe locul secund la campionatele naţionale de Mountainbike. Un an mai târziu devenea vicecampion mondial în Elveţia şi ocupa locul secund într-o etapă a Turului României.

Înainte de a-și începe cariera sportivă ca ciclist, Novak a fost activ ca patinator de viteză timp de zece ani: a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit un total de 30 de recorduri românești la nivel juvenil, terminând pe locul 10 la Mondialul de juniori.

Un accident i-a spulberat visul de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano. A trecut la ciclism. Acesta a câștigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar și prima medalie de aur, în cadrul ediției din 2012 de la Londra.

Până în prezent, este singurul campion paralimpic al României.

Vezi videoclipul pe ProSport.ro!