• Publicat:
Știri

Protest 10 august | Scandal în Piața Victoriei: Protestatarul Cristian Dide s-a urcat pe o platformă și refuză să coboare. A fost amendat și a rămas și fără permisul de conducere pentru o lună – VIDEO

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat, sâmbătă, pentru lipsa documentelor și pentru că a staționat într-o zonă în care nu era permis acest lucru, respectiv în Piața Victoriei, și a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile, au anunțat reprezentanții Poliției Capitalei.

„A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamnetar în zona Pieței Victoria, aici unde urmează să se desfășoare o manifestație publică. Încă de dimineață, colegii de la Poliția Capitalei discută cu persoanele respective, așa cum vă spuneam, suntem deschiși dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea și respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forțat care să creeze în mod artificial o situație tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuții în aplicarea legii”, a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat contravențional de către polițiști și a rămas fără permisul de conducere.

„În această dimineață, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancționat contravențional, în fază inițială pentru lipsa documentelor, dar și pentru faptul că a staționat într-o zonă care nu permite staționarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancționat contravențional și, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieței, au fost notificate autoritățile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranță, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos”, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

Reprezentanții jandarmilor și ai polițiștilor au reluat apelul la calm și dialog. „Se iau în continuare măsuri, vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să considere că suntem în forță. Sperăm că toți oamenii vor înțelege că legea este absolut aceeași pentru toată lumea”, a conchis Diana Sarca.

Știrea inițială

Organizatorul protestului de sâmbătă din Piața Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piață o platformă, deși nu anunțase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă și refuză să plece. În zonă au ajuns jandarmii.

Inițial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate și care era nemulțumit pentru că auzise că în Piață va fi și un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestație.

Ulterior, în Piața Victoriei a ajuns și protestatarul Cristian Dide, care a adus și o platformă, deși nu anunțase organizatorul de acest lucru și, potrivit protocolul încheiat cu autoritățile, nu are voie.

„Te-am sunat de o lună întreagă și nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat și nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu mașinile mele, cu care să punem scena și tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această mașină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal”, i-a reproșat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu „are treabă” cu organizatorul Tommy Tomescu și că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, a urcat pe mașina STB și s-a legat cu un lanț de aceasta.

În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul și-a dat jos lanțul de la picior și a coborât de pe mașina cu platformă, vehiculul fiind mutat.

Apoi, protestatarii s-au certat între ei, Cristian Dide reproșându-i lui Mălin Bot că au fost încheiate protocoale pentru protest cu Primăria, fără vreun temei juridic. „Această discuție cu lipsa de temei pentru protocoalele semnate cu Primăria este de 8 luni de zile cu Tommy Tomescu, când eu i-am explicat la telefon și i-am spus că nu are temei de drept să se prezinte nici în comisie și nici să semneze vreun protocol. I-am spus același lucru și lui Sandu Matei și nu m-a ascultat și toată lumea a semnat protocoale cu Primăria. Protocoale care nu au temei de drept”, a spus Cristian Dide.

Îmbrânceli au fost în Piața Victoriei și în momentul în care Mălin Bot a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soțul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susține că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

Inchide